Mentoring for professional development: A training program for teacher leaders to mentor in-service English teachers
Mesleki gelişimi destekleme amacıyla mentorluk: Lider öğretmenlerin İngilizce hizmet içi öğretmenlerine mentorluk yapabilmesi için bir eğitim programı
  1. Tez No: 999524
  2. Yazar: FATMA O'NEILL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUMRU AKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, lider öğretmenler için sistematik olarak bir mentorluk eğitimi programı tasarlamış, uygulamış ve de değerlendirmiştir. Bu mentor eğitim program, lider öğretmenleri hizmet içi dil öğretmenlerine mentorluk uygulamaları ile daha iyi destek vermelerini sağlamayı amaçlamıştır. Bu amaçla, çalışma üç aşamadan oluşmuştur. İlk aşamada, lider öğretmenler mentorluk uygulamalarından beklentileri görüşmeler ve ders gözlemleri yoluyla araştırılmış ve buna göre bir eğitim programı tasarlanmıştır. İkinci aşamada, toplam beş okuldan yedi lider öğretmene eğitim programı uygulanmıştır. Programın etkisi, eğitim öncesi ve sonrası yapılan görüşmeler ve ders gözlemleri karşılaştırılması yoluyla araştırılmıştır. Üçüncü aşamada ise lider öğretmenlerden tasarlanan eğitim programını iyileştirebilmek için değerlendirmeleri istenmiştir. Uygulama lider öğretmenlerinin cevaplarının analizi ve karşılaştırması, lider öğretmeni eğitim programının rollerini anlamalarında ve de özellikle gözlem ve dönüt uygulamalarında olumlu değişikliklere yol açtığını göstermiştir. Eğitim programına katılan uygulama lider öğretmenleri sunulan içerik ve görevlerden memnun kalmış, eğitimin uygulanmasıyla ilgili zamanlaması ve sunuş şekli açısından önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study systematically designed, implemented, and evaluated a mentor training program for teacher leaders. The mentor training program had the goal of improving teacher leaders mentoring skills to help in-service language teachers in their teams grow professionally. The research employed a three-phase structure. Phase one focused on a needs assessment of teacher leaders responsible for a group of in-service teacher. Through interviews and lesson observations, the study investigated teacher leaders' expectations and perceived needs regarding effective mentoring practices of the teacher leaders in the given context. This collected data directly informed the program's content and design. Phase two involved the implementation of the training program incorporating seven teacher leaders from 5 different private schools. To assess the program's impact, pre- and post-training interviews and lesson observations were compared. Phase three sought to evaluate the program and identify sustained changes. Teacher leaders provided feedback on the training's effectiveness, and further lesson observations were conducted to identify any observable differences in their teaching and mentoring practices. The analysis and comparison of interview responses and observational data revealed positive changes in teacher leaders' understanding of their roles, particularly in observation and feedback skills. Participants reported satisfaction with the program's content and tasks, and offered suggestions for future improvements to both content and delivery.