Post-truth bağlamında 2024 ABD başkanlık seçimlerinde adayların söylemlerinin incelenmesi
Examining the discourses of candidates in the USA 2024 presidential elections in the context of post-truth
  1. Tez No: 999533
  2. Yazar: MEHMET BOZTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Aday seçimi, Kamusal söylem, Post-hakikat, Siyasi seçimler, Siyasi söylem, Candidate selection, Public discourse, Post-truth, Political elections, Political discourse
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, 21. yüzyıl siyasal iletişiminin belirleyici bir karakteristiği haline gelen post-truth (hakikat sonrası) kavramı ve hakikatin stratejik olarak önemsizleştirilmesi, 2024 Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık Seçimleri örneği üzerinden incelenmiştir. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris'in kampanya sürecindeki söylemleri, Politifact.com doğrulama platformundan elde edilen veriler ışığında ve Yalın Alpay'ın safsata (fallacy) kategorileri çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, adayların seçmenleri ikna etmek için hangi mantıksal hatalara ve manipülasyon tekniklerine başvurduğunu ortaya koymaktır. Nitel içerik analizi yöntemiyle yapılan incelemeler, her iki liderin de en sık başvurduğu yöntemin“yanlış kanıtlar kullanmak”safsatası olduğunu göstermiştir. Ancak adayların hakikatle kurdukları ilişki biçimi farklılaşmaktadır: Trump, olgusal gerçekliği tamamen yok sayarak ve kurgusal bir gerçeklik yaratarak mutlak post-truth bir yaklaşım sergilerken; Harris, gerçeği bağlamından koparıp kendi lehine esneterek“eksik hakikat”veya“yumuşatılmış hakikat”stratejisini benimsemiştir. Bulgular, Trump'ın söylemlerinin büyük oranda“yanlış”ve“tamamen yalan”kategorisinde yoğunlaştığını, Harris'in ise daha çok“yarı doğru”beyanlarla gerçeği manipüle ettiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, 2024 seçimlerinin demokratik bir yarıştan ziyade gerçeğin ne olduğuna dair bir krize dönüştüğünü ve siyasi hedefler uğruna hakikatin feda edildiği bir iletişim ortamının hâkim olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of post-truth, which has become a defining characteristic of 21st-century political communication, and the strategic trivialization of truth are examined through the case of the 2024 United States Presidential Elections. The campaign rhetoric of Republican candidate Donald Trump and Democratic candidate Kamala Harris was analyzed in light of data obtained from the fact-checking platform Politifact.com and within the framework of Yalın Alpay's fallacy categories. The primary aim of the research is to reveal the logical errors and manipulation techniques the candidates employed to persuade voters. Analyses conducted using the qualitative content analysis method indicated that the method most frequently resorted to by both leaders was the using false evidence fallacy. However, the candidates' relationship with the truth differs: While Trump exhibited an absolute post-truth approach by completely disregarding factual reality and creating a fictional reality, Harris adopted a strategy of“incomplete truth”or“soft truth”by taking reality out of context and stretching it in her favor. The findings reveal that Trump's rhetoric is largely concentrated in the“false”and“completely false”categories, whereas Harris manipulates reality primarily through“half-true”statements. Consequently, this study emphasizes that the 2024 elections evolved into a crisis regarding the nature of truth rather than a democratic race, and that a communication environment where truth is sacrificed for the sake of political goals prevails.