Ulaştırma sektöründe kurumsal kaynak planlaması (ERP) kullanımının avantajları ve karşılaşılan zorluklar: Bir inceleme
Advantages and challenges of enterprise resource planning (ERP) use in the transportation sector: A review
- Tez No: 999532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Ulaşım, Information and Records Management, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Kurumsal kaynak planlaması, Lojistik sektörü, Ulaştırma sistemleri, Digital technologies, Enterprise resource planning, Logistic sector
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ulaştırma sektöründe Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerinin kullanımının sağladığı avantajları ve bu sistemlerin uygulanması sürecinde karşılaşılan temel zorlukları incelemektir. Araştırma, kapsamlı bir literatür taraması ile Türkiye ulaştırma sektörüne ait ikincil veriler ışığında yürütülmüştür. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; ERP sistemlerinin operasyonel verimlilik, maliyet kontrolü, kaynak optimizasyonu ve karar destek süreçlerine katkıları literatürdeki akademik çalışmalar doğrultusunda analiz edilmiştir. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2019–2023 dönemine ait veriler kullanılarak, ulaştırma ve depolama sektöründe ERP kullanım oranları ile sektörel performans göstergeleri betimsel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, ERP sistemlerinin iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak verimliliği artırdığını ve rekabet avantajı sunduğunu göstermektedir. Buna karşılık, ERP projelerinde karşılaşılan temel zorlukların büyük ölçüde teknolojik yetersizliklerden değil; üst yönetim desteğinin eksikliği, çalışanların değişime direnci ve yetersiz proje yönetimi gibi organizasyonel ve insan kaynaklı faktörlerden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, ERP sistemlerinin ulaştırma sektöründe dijital dönüşümün önemli bir bileşeni olduğunu, ancak bu sistemlerden beklenen faydanın elde edilebilmesi için bütüncül bir stratejik yaklaşım ve etkin bir değişim yönetiminin gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the advantages of using Enterprise Resource Planning (ERP) systems in the transportation sector and the main challenges encountered during their implementation. The research is based on a comprehensive literature review and secondary data related to the Turkish transportation sector. A qualitative research approach was adopted in the study. The contributions of ERP systems to operational efficiency, cost control, resource optimization, and decision-support processes were analyzed based on existing academic literature. In addition, secondary data covering the period 2019–2023 obtained from the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) were descriptively analyzed to evaluate ERP usage rates and sectoral performance indicators in the transportation and storage sector in Turkey. The findings indicate that ERP systems enhance operational efficiency by integrating business processes and provide a significant competitive advantage. However, the main challenges faced in ERP projects are largely related not to technological limitations, but to organizational and human factors such as lack of top management support, employee resistance to change, and insufficient project management. In conclusion, the study emphasizes that ERP systems are a key component of digital transformation in the transportation sector. Nevertheless, achieving the expected benefits from ERP implementation requires a holistic strategic vision and effective change management rather than technological capability alone.