Hakikat ötesi fenomeni bağlamında reklamda duygusal manipülasyon
Emotional manipulation in advertising in the context of the post-truth phenomenon
- Tez No: 987856
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAL KARADENİZ, DOÇ. DR. SEFER DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Advertising, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Manipülasyon, Hakikat Ötesi, Sevgililer Günü, Reklam, Emotional Manipulation, Post-Truth, Valentine's Day, Advertising
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin özel bir gün olarak ifade edilen 14 Şubat sevgiler günü için farklı sektörlere ait firma reklamlarına yönelik duygusal manipülasyon algısının hem kişisel özellikler hem de firmalara göre farklılığının araştırmaktır. Çalışmada 2024-2025 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde aktif olarak eğitim gören lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören n=455 kişiden anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Anket formlarının kişisel özellikleri ve Aydemir (2021) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Duygusal Manipülasyon ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Duygusal Manipülasyon ölçeği farklı 3 firma için ayrı şekilde hazırlanmış ve veriler bu şekilde toplanmıştır. Çalışmada güvenilirlik ve faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, varyans analizi yöntemleri ile veriler analiz edilmiştir. Kritik karar değeri α=0,05 olarak belirlenmiş ve analizler SPSS 25.00 programı ile yapılmıştır. Çalışma bulguları incelendiğinde örneklem grubunun büyük bir bölümünün bekar, 35 yaş altında ve düşük gelir düzeyine sahip olan bireylerden oluştuğu görülmüştür. Katılımcılara göre duygusal manipülasyon düzeylerinin firmalara göre farklılık gösterdiği ve bu algı düzeyinin alışveriş, kuyum, teknolojik ürün firması şeklinde en yüksekten en düşüğe göre sıralandığı görülmüştür. Yaş faktörü tüm firmaların duygusal algı düzeyleri üzerinde etkili olurken, cinsiyet, eğitim, gelir ve ilişki durumunun ise firmalara göre kısmi şekilde fark yarattığı görülmüştür. Ayrıca kuyum ve teknolojik ürün firmalarının duygusal manipülasyon algı düzeylerinin ise ilişkili olduğu görülmüştür. Çalışma tasarımı gereği ile daha önceden yapılan çalışmalardan farklı olduğu görülse de, farklı desende yapılan çalışmaların sonuçları ile oldukça uyumlu olduğu görülmüştür. Hem çalışma deseni hem de örneklem özelliklerine göre çalışmanın birçok kısıtı bulunmaktadır. Sonuçların bu özellikler üzerinden değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the differences in university students' perception of emotional manipulation towards company advertisements from different sectors on February 14th, Valentine's Day, which is considered a special day, according to both personal characteristics and companies. In this study, data were collected from n=455 undergraduate and graduate students studying at Sivas Cumhuriyet University in 2024-2025 via a survey method. Data were collected using the personal characteristics of the survey forms and the Emotional Manipulation Scale, adapted into Turkish by Aydemir (2021). The Emotional Manipulation Scale was prepared separately for three different companies, and data were collected in this way. In the study, data were analyzed using reliability and factor analysis, independent samples t-test, and analysis of variance methods. The critical decision value was set as α=0.05, and the analyses were conducted using SPSS 25.00. When the study findings were examined, it was seen that the majority of the sample group consisted of single individuals, under the age of 35, and with low income levels. Participants found that emotional manipulation levels varied across companies, ranking these levels from highest to lowest as shopping, jewelry, and technological product companies. While age influenced the emotional perception levels of all companies, gender, education, income, and relationship status were found to create partial differences across companies. Furthermore, the emotional manipulation perception levels of jewelry and technological product companies were found to be correlated. While the study design differs from previous studies due to its nature, it was found to be quite consistent with the results of studies conducted with different designs. The study has several limitations, both in terms of the study design and sample characteristics. It is crucial to evaluate the results based on these characteristics.