Acil servise başvuran üst gastrointestinal sistem kanaması olgularının risk sınıflamasında ve mortalite öngörülmesinde renal rezistif indeks ölçümünün rolü
- Tez No: 999542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKÇAY ÇIĞŞAR, UZMAN MELİH GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Renal rezistif indeks, üst gastrointestinal sistem kanaması, mortalite, acil servis, Renal resistive index, upper gastrointestinal bleeding, mortality, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran üst gastrointestinal sistem (GİS) kanaması olgularında geliş anında yapılan renal rezistif indeks (RRİ) ölçümünün risk sınıflandırılması ve mortalite öngörüsündeki değerini değerlendirmektir. Ayrıca RRİ'nin yoğun bakım yatışı ve kan ürünü transfüzyon ihtiyacını öngörme gücü de araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, Etlik Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne üst GİS kanaması tanısı ile başvuran toplam 75 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, laboratuvar sonuçları ve geliş anında ölçülen RRİ değerleri kaydedildi. Klinik sonlanımı değerlendirmek amacıyla Glasgow-Blatchford Skoru (GBS), AIMS-65 ve Rockall skorlamaları hesaplandı. RRİ'nin taburculuk, risk skorlamaları, yoğun bakım yatışı, kan ürünü transfüzyon ihtiyacı, mortalite ve diğer klinik sonlanımlar üzerindeki öngörü değeri değerlendirildi. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilerek p<0,05 anlamlılık düzeyi kabul edildi. Bulgular: RRİ değerlerinin, acil servisten taburcu edilen hastalarda anlamlı derecede düşük olduğu gözlendi. RRİ ile GBS, AIMS-65 ve Rockall skorları arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptandı. RRİ'nin, yoğun bakım yatışı ve kan ürünü transfüzyon ihtiyacını öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir ayırt edici güce sahip olduğu belirlendi. Tekrarlayan kanama gelişen üst GİS kanamalı hastalar ile RRİ değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,060). Ayrıca, RRİ'nin 0,705 cut-off değeri ile 30 günlük mortaliteyi ayırt etmede yüksek performans gösterdiği, bu değerde %91 duyarlılık ve %64 özgüllük sağladığı, tespit edildi (AUC=0,793, %95 GA: 0,689–0,898; p=0,002). Sonuç: Acil servise başvuran üst GİS kanamalı hastalarda geliş anında ölçülen RRİ'nin, mortalite ve klinik risk sınıflandırmasında yol gösterici olabileceği görülmüştür. Noninvaziv, hızlı ve kolay uygulanabilir bir yöntem olması nedeniyle RRİ'nin acil servis koşullarında erken risk belirlemede klinik karar sürecine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the predictive value of the renal resistive index (RRI) measured at the time of admission in patients presenting to the emergency department with upper gastrointestinal (GI) bleeding, in terms of risk stratification and mortality. In addition, the ability of RRI to predict intensive care unit (ICU) admission and the need for blood transfusion was also investigated. Materials and Methods: This prospective study was conducted on 75 patients who presented to the Emergency Department of Etlik City Hospital with a diagnosis of upper GI bleeding. Demographic data, vital signs, laboratory results, and RRI values measured at admission were recorded. To assess clinical outcomes, the GlasgowBlatchford Score (GBS), AIMS-65, and Rockall scores were calculated. The predictive value of RRI for discharge status, clinical risk scores, ICU admission, need for blood transfusion, mortality, and other clinical outcomes was evaluated. All statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: RRI values were significantly lower in patients who were discharged from the emergency department. There was a positive and statistically significant correlation between RRI and the GBS, AIMS-65, and Rockall scores. RRI showed a significant discriminative ability in predicting ICU admission and the need for blood transfusion. No statistically significant difference was found between RRI values and the presence of rebleeding in patients with upper GI bleeding (p=0.060). Moreover, the RRI demonstrated a high performance in predicting 30-day mortality, with a cutoff value of 0.705 providing 91% sensitivity and 64% specificity (AUC=0.793, 95% CI: 0.689–0.898; p=0.002). Conclusion: The renal resistive index measured at the time of admission in patients with upper GI bleeding may serve as a useful indicator for mortality and clinical risk stratification. Due to its noninvasive, rapid, and easily applicable nature, RRI may contribute to early risk assessment and clinical decision-making in emergency department settings.