Hemşirelerde işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışının incelenmesi
Investigation of work engagement and innovative work behavior in nurses
  1. Tez No: 999543
  2. Yazar: ZEYNEP HARDURA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hemşire, İşe Adanmışlık, Yenilikçi İş Davranışı, Hospital, Nurse, Work Engagement, Innovative Work Behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; hemşirelerde işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkileri, hemşirelerin işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışına ilişkin algılarının çeşitli sosyo-demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum vb. gibi) açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemek ve işe adanmışlığın yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel ve açıklayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ankara'da bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmakta olan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçilmemiş ve toplamda 238 kişiye yüz yüze olarak anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler ise çeşitli istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada, hemşirelerin işe adanmışlık algı düzeyleri eğitim durumlarına göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir (F = 3,441; p<0,05). Hemşirelerin yenilikçi iş davranışı algıları, şu an çalıştıkları hastanedeki mevcut görev duruma göre anlamlı farklılık göstermektedir (F = 3,951; p<0,05). Çoklu korelasyon analizi sonuçlarına göre; işe adanmışlık ile yenilikçi iş davranışı (r = 0,619, p<0,01) arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucunda işe adanmışlığın yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu ve bu ilişkinin toplam varyansın %38'ini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışı değişkenleri arasındaki ilişkilerin olumlu yönde olduğu ve hemşirelerin işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışına ilişkin algılarının çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar bağlamında, işe adanmışlık ve yenilikçi iş davranışının algısını artırmak amacıyla, bu davranışların teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationships between nurses work engagement and innovative work behavior, to investigate whether nurses' perceptions of work engagement and innovative work behavior differ across various socio-demographic variables (such as age, gender, marital status, etc.), and to explore the effect of work engagement on innovative work behavior. Materials and Methods: The study is cross-sectional and explanatory in design. The population comprises nurses working at a training and research hospital located in Ankara. No sampling was selected; a total of 238 nurses were surveyed face-to-face, and the collected data were evaluated using various statistical analyses. Results: The study found that nurses' levels of work engagement differed statistically significantly according to their educational status (F = 3.441; p<0.05). Nurses perceptions of innovative work behavior differed significantly according to their current job status at the hospital where they are employed (F = 3.951; p<0.05). According to the results of the multiple correlation analysis, there is a positively moderate correlation between work engagement and innovative work behavior (r = 0.619, p<0.01). Regression analysis showed that the effect of work engagement on innovative work behavior is significant and explains 38% of the total variance. Conclusion: The study concluded that the relationships between work engagement and innovative work behavior are positively related, and that nurses perceptions of work engagement and innovative work behavior varied across several sociodemographic variables. In the context of these findings, it is considered beneficial to promote and disseminate these behaviors in order to enhance perceptions of work engagement and innovative work behavior.