Üç boyutlu yazıcı kron köprü rezinlerinin fırçalama sonrası yüzey pürüzlülüğü, mikrosertlik ve sitotoksisite özelliklerinin İn Vitro incelenmesi
In vitro evaluation of the surface roughness, microhardness, and cytotoxicity properties of 3D-printed crown and bridge resins after brushing
  1. Tez No: 999554
  2. Yazar: İBRAHİM FUAD KADİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE SAĞLAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B yazıcı, 3B yazıcı rezinleri, Biyouyumluluk, Mikrosertlik, Yüzey pürüzlülüğü, Sitotoksisite, Üç boyutlu yazıcı, 3D printing, 3D-printed resins, Biocompatibility, Surface roughness, Microhardness, Cytotoxicity, Three dimensional printer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
3 boyutlu (3B) yazıcı teknolojilerinin protetik diş hekimliğinde yaygınlaşmasıyla birlikte, kron köprü restorasyonlarında kullanılan fotopolimer rezin materyallerin uzun dönem yüzey özellikleri ve biyouyumluluk performanslarının değerlendirilmesi önem kazanmıştır. Ağız ortamında restorasyonlar; fırçalama, abraziv yükler ve kimyasal etkileşimler gibi faktörlere maruz kalmakta, bu durum yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik gibi kritik yüzey parametrelerini etkileyebilmektedir. Ayrıca, 3B yazıcı rezin materyallerde polimerizasyon derecesi ve üretim sonrası işlemler, hücre yanıtları üzerinde belirleyici olabilmektedir. Bu tez çalışmasında, üç farklı 3B yazıcı ile üretilen kron-köprü rezin materyali olan Crowntec (Saremco, İsviçre), VarseoSmile Crown Plus (BEGO, Almanya) ve NextDent C&B MFH (NextDent, Hollanda) kullanıldı. Her bir materyal için 20 adet olmak üzere toplam 60 adet disk şeklinde örnek (Ø10×1 mm) hazırlandı. Örnekler her materyal için kontrol ve fırçalama gruplarına ayrıldı (n=10). Kontrol grubundaki örneklere herhangi bir işlem uygulanmazken, fırçalama grubundaki örneklere ağız içi 12 aylık fırçalamaya eşdeğer 10.000 döngülük fırçalama simülasyonu uygulandı. Kontrol ile fırçalama gruplarına ait yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik ölçümleri gerçekleştirilerek veriler elde edildi. Bu ölçümlerin ardından, materyallerin biyouyumluluk özelliklerini değerlendirmek amacıyla örnekler yedi gün ekstrakt ortamında bekletildi. Elde edilen ekstraktlar L-929 fare fibroblast hücre hattına farklı inkübasyon sürelerinde uygulanarak, metabolik aktivite testi ile hücrelerin optik yoğunluk değerleri ölçüldü ve hücre canlılığı verileri elde edildi. Verilerin istatistiksel analizi sonrası elde edilen bulgulara göre, yüzey pürüzlülüğü bakımından kontrol ve fırçalama grubuna ait örnekler arasında her bir materyal grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edildi (p<0.05). Mikrosertlik verilerinde fırçalama grubunda Crowntec ve VarseoSmile Crown Plus materyallerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülürken (p<0.05), NextDent C&B MFH'de ise anlamlı değişim gözlenmedi (p>0.05). Sitotoksisite sonuçları, ekstraktların hücrelere uygulanmasını takiben hücre canlılığının inkübasyon süresine bağlı olarak değiştiğini ve süre uzadıkça canlılığın azalma eğilimi gösterdiğini ortaya koydu (p<0.05).
Özet (Çeviri)
With the widespread use of three-dimensional (3D) printing technologies in prosthetic dentistry, evaluating the long-term surface properties and biocompatibility of photopolymer resin materials used in crown and bridge restorations has become increasingly important. In the oral environment, restorations are exposed to toothbrushing, abrasive forces, and chemical interactions, which may affect surface roughness and microhardness. Moreover, the degree of polymerization and post-processing procedures of 3D-printed resins may influence cellular responses. In this study, three 3D-printed crown and bridge resin materials Crowntec (Saremco, Switzerland), VarseoSmile Crown Plus (BEGO, Germany), and NextDent C&B MFH (NextDent, The Netherlands) were evaluated. Sixty disc-shaped specimens (Ø10×1 mm) were prepared and divided into control and brushing groups (n = 10). The brushing group was subjected to 10,000-cycle toothbrushing simulation, corresponding to approximately 12 months of clinical use. Surface roughness and microhardness measurements were performed in the control and brushing groups. To assess biocompatibility, specimens were stored in an extraction medium for seven days. The extracts were applied to L-929 mouse fibroblast cells at different incubation periods, and cell viability was determined using a metabolic activity assay. Data were statistically analyzed. The results showed significant differences in surface roughness between the control and brushing groups for all materials (p<0.05). Microhardness values significantly decreased in Crowntec and VarseoSmile Crown Plus after brushing (p<0.05), whereas no significant change was observed in NextDent C&B MFH (p>0.05). Cytotoxicity results revealed that cell viability varied depending on the incubation period following the application of the extracts to the cells, and showed a decreasing trend as the incubation time increased (p<0.05).