Yüzme sporcularında spor karakterinin benlik saygısı üzerindeki rolü
The role of sports character in the self-esteem of swimmers
- Tez No: 999565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal psikoloji, Spor psikolojisi, Social psychology, Sport psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yüzme sporu ile ilgilenen Sporcu Eğitim Merkezi (SEM) ve performans sporcularının spor karakteri ve benlik saygısı düzeylerini çeşitli demografik ve sportif değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, yüzme sporu ile ilgilenen toplam 199 SEM ve performans sporcusu oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, Spor Karakter Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sürecinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sporcuların spor karakteri ve benlik saygısı düzeylerinin cinsiyet, yaş grubu, aile gelir durumu, okul türü ve ailede spor geçmişi gibi demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Buna karşın spor yaşı değişkeninin spor karakteri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu; spor yaşı arttıkça spor karakteri toplam puanı ile dürüstlük, sportmenlik ve adalet alt boyutlarının arttığı, anti-sosyal davranışlar alt boyutunun ise azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca spor yaşı ve haftalık antrenman sayısı arttıkça sporcuların benlik saygısı düzeylerinin yükseldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, yüzme sporunun düzenli ve uzun süreli katılım yoluyla sporcuların spor karakteri ve benlik saygısı gelişimine olumlu katkı sağladığı söylenebilir. Elde edilen bulguların, yüzme sporcularının yetiştirilmesinde yalnızca performans odaklı değil, aynı zamanda psikososyal ve ahlaki gelişimi destekleyici yaklaşımların benimsenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sports character and self-esteem levels of athletes engaged in swimming in Sports Training Centers (STC) and performance groups in terms of various demographic and sportive variables. The study was conducted using a quantitative research approach and a descriptive survey design. The sample of the study consisted of a total of 199 STC and performance swimmers. Data were collected using a personal information form, the Sports Character Scale, and the Rosenberg Self-Esteem Scale. The collected data were analyzed using the IBM SPSS Statistics software package. Descriptive statistics, independent samples t-test, and oneway analysis of variance (ANOVA) were employed in the data analysis process. According to the findings of the study, no statistically significant differences were found in athletes' sports character and self-esteem levels with respect to demographic variables such as gender, age group, family income level, school type, and family sports background. However, sports age was found to have a significant effect on sports character; as sports age increased, the total sports character score and the subdimensions of honesty, sportsmanship, and justice increased, while the anti-social behavior sub-dimension decreased. In addition, increases in sports age and weekly training frequency were associated with higher levels of self-esteem among the athletes. In conclusion, it can be stated that regular and long-term participation in swimming positively contributes to the development of athletes' sports character and self-esteem. The findings of this study suggest that athlete development programs in swimming should focus not only on performance but also on supporting psychosocial and moral development.