Genç yetişkinlerde karanlık üçlü kişilik özellikleri ile şişirilmiş benlik duygusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between dark triad personality traits and inflated sense of self in young adults
  1. Tez No: 999582
  2. Yazar: BERK ALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHMEN ÇELİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Karanlık üçlü kişilik özellikleri, şişirilmiş benlik duygusu, genç yetişkinlik, Dark triad personality traits, inflated sense of self, young adulthood
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı genç yetişkinlerde şişirilmiş benlik duygusunun makyavelizm, narsisizm ve psikopati karanlık kişilik özelliklerini hangi oranda yordadığının incelenmesidir. Bu çalışmada nicel ve korelatif bir model kullanılmıştır. Çalışmaya kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile dahil edilme kriterlerini karşılayan 18-45 yaş aralığında (Ort.=27.290±7.010 yıl) yer alan 209 kadın ve 135 erkek olmak üzere toplam 344 kişi katılmıştır. Katılımcılara demografik bilgi formu, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği (SD3) ve Şişirilmiş Benlik Duygusu Ölçeğini içeren bir anket Google Formlar aracılığı ile çevrim-içi ortamda uygulanmıştır. Çalışma verilerini analiz etmek için frekans, betimsel, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre şişirilmiş benlik duygusu bileşenlerinden sosyal yönelimde enflasyon, bencillikte enflasyon ve manipülasyonda enflasyon makyavelizmi açıklamaktadır. Buna göre sosyal yönelimde enflasyon, bencillikte enflasyon ve manipülasyonda enflasyon değişkenleri makyavelizmi %19 oranında yordamaktadır. Bunun yanı sıra sosyal yönelimde enflasyon, bencillikte enflasyon, manipülasyonda enflasyon ve kendini abartmada enflasyon psikopatiyi açıklamaktadır. Bu değişkenler de psikopatinin %32'lik kısmını yordamaktadır. Bununla beraber narsisizmi yalnızca sosyal yönelimde enflasyon açıklamaktadır. Bu değişken de narsisizmin %23'ünü yordamaktadır. Bulgulara göre psikopatiyi şişirilmiş benlik duygusunun her dört bileşeni, makyavelizmi şişirilmiş benlik duygusunun üç bileşeni ve narsisizmi şişirilmiş benlik duygusunun bir bileşeni açıklamaktadır. Ayrıca çalışma bulguları literatür bulguları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the rate to which inflated sense of self predicts the dark personality traits of machiavellianism, narcissism, and psychopathy in young adults. In this study used a quantitative and correlational model. A total of 344 individuals, 209 female and 135 male, between the ages of 18-45 (Mean=27.290±7.010 year) who met the inclusion criteria participated in the study using the convenience sampling method. A survey including the demographic information form, the Short Dark Triad Scale (SD3), and the Inflated Sense of Self Scale was administered to the participants online via Google Forms. Frequency, descriptive, Pearson correlation and multiple linear regression analysis were used to analyze the study data. According to the study findings, the components of inflated sense of self—social orientation inflation, selfishness inflation, and manipulation inflation—explain machiavellianism. Accordingly, the variables of social orientation inflation, selfishness inflation, and manipulation inflation predict machiavellianism by 19%. Furthermore, social orientation inflation, selfishness inflation, manipulation inflation, and self-exaggeration inflation explain psychopathy. These variables also predict 32% of psychopathy. However narcissism is explained only by social orientation inflation. This variable predicts 23% of narcissism. According to findings psychopathy is explained by all four components of inflated sense of self, machiavellianism by three components of inflated sense of self, and narcissism by one component of inflated sense of self. Furthermore, the study findings are evaluated within the framework of the literature.