Benlik farklılaşması (ayrımlaşması) ve psikolojik esneklik arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between differentiation of self and psychological flexibility
- Tez No: 999583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benliğin ayrımlaşması, Psikolojik esneklik, Differentiation of self, Psychological flexibility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma benlik farklılaşması ve psikolojik esneklik düzeyi arasındaki ilişkiyi anlamayı ve benlik farklılaşmasının psikolojik esneklik üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada temel amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden birisi olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 18 yaş ve üzeri 430 yetişkin katılmış ve veriler çevrimiçi anket yoluyla Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği ve araştırmacının hazırladığı Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Analizler için SPSS 27 programı kullanılmıştır. Veri analizleri için pearson korelasyon analizi, regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyi değişkenleri ölçeklerden alınan puanlarda farklılıklara neden olmuştur. Buna göre benlik farklılaşması düzeyi erkeklerde kadınlara göre ve evlilerde bekarlara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda, benlik farklılaşması ile psikolojik esneklik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte benlik farklılaşması bileşenleri olan ben pozisyonu, başkalarına bağımlılık, duygusal tepkisellik ve duygusal kopma değişkenleri birlikte ele alındıklarında psikolojik esneklik düzeyini % 41 oranında açıklamaktadırlar. Benlik farklılaşmasının alt boyutlarından ben pozisyonunun, psikolojik esnekliğin en güçlü yordayıcısı olduğu görülmüştür. Bu araştırma benlik farklılaşmasının, psikolojik esneklik üzerindeki önemini ortaya koymuştur. İnsan yaşamında zorlayıcı deneyimler karşısında kişilerin benlik farklılaşması ve psikolojik esneklik düzeyleri özel önem arz etmektedir. Bu bağlamda elde edilen sonuçların ruh sağlığı çalışmalarına ve ilgili alan yazına katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the relationship between self-differentiation and psychological resilience, and to examine the predictive role of self-differentiation on psychological resilience. In line with the main objective of the research, the correlational survey method, one of the quantitative research methods, was used.. 430 adults aged 18 and over participated in the study, and data were collected via an online questionnaire using the Self-Differentiation Scale, the Psychological Resilience Scale, and a Personal Information Form prepared by the researcher. SPSS 27 software was used for analysis. Pearson correlation analysis, regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for data analysis. Gender, age, marital status, and education level resulted in differences in the scores obtained from the scales. Accordingly, the level of self-differentiation was found to be significantly higher in men than in women and in married individuals compared to single individuals. The analyses revealed a significant positive correlation between self-differentiation and psychological resilience. However, when the components of ego differentiation ı-position, fusion with others, emotional reactivity, and emotional cutoff are considered together, they explain 41% of the level of psychological resilience. I- positioning, a sub-dimension of ego differentiation, has been shown to be the strongest predictor of psychological flexibility. This research has revealed the importance of self-differentiation on psychological resilience. In the face of challenging experiences in human life, the levels of self-differentiation and psychological resilience are of particular importance. In this context, it is thought that the results obtained will contribute to mental health studies and the relevant literature.