Tedavi naif HIV hastalarında farklı tedavi rejimlerinin tedavi etkinliği ve yan etki profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment efficacy and side effect profiles of different treatment regimens in naïve HIV patients
- Tez No: 999584
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ERBEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV enfeksiyonları, HIV infections
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
HIV tedavisinde antiretroviral tedavi (ART) rejimleri sürekli olarak gelişmekte ve klinik pratikte daha etkili, daha tolere edilebilir seçenekler sunulmaktadır. Çalış-mamızda, 2020-2024 yılları arasında HIV/AIDS tanısıyla izlenen toplam 161 hasta-nın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Gerçek yaşam verileri üzerinden Bicteg-ravir/Tenofovir Alafenamid/Emtrisitabin (BIC/TAF/FTC) ve Dolutegra-vir/Tenofovir Disoproksil Fumarat/Emtrisitabin (DTG/TDF/FTC) rejimlerinin viro-lojik, immünolojik, renal, metabolik ve advers olay profilleri karşılaştırıldı. Her iki rejimin virolojik etkinlikleri yüksek bulunmuş ve birbirlerine üstünlükleri gösteri-lememiştir. Ancak, BIC/TAF/FTC rejimi, CD4 <200 hücre/mm³ olan hastalarda daha iyi virolojik yanıt sağlarken, DTG/TDF/FTC rejimi bu hasta grubunda daha düşük etkinlik göstermiştir. Ayrıca BIC/TAF/FTC rejiminin özellikle uzun vadede immünolojik etkinliğinin daha iyi olduğu gözlenmiştir. Böbrek fonksiyonları açı-sından her iki rejimde de eGFR düşüşü saptanmış fakat klinik anlamlı nefrotoksisi-te oranları benzer bulunmuştur. Metabolik etkiler açısından, BIC/TAF/FTC reji-minde, kilo artışı ve lipid seviyelerinde belirgin yükseliş gözlenirken, DTG/TDF/FTC rejimi lipit profili üzerinde daha nötr kalmıştır. Kardiyovasküler risk değerlendirmesinde, BIC/TAF/FTC grubunda Framingham risk skorunda an-lamlı bir artış gözlenirken, DTG/TDF/FTC grubunda belirgin bir değişiklik görül-memiştir. Advers olay ilişkili ve tüm nedenlere bağlı ilaç bırakma oranları, DTG/TDF/FTC grubunda daha yüksek saptanmıştır. BIC/TAF/FTC rejimi, düşük CD4 sayısına sahip bireylerde bile güçlü virolojik yanıtını sürdürmesi ile dikkat çekerken, uzun dönem kullanımında kilo artışı, dislipidemi ve kardiyovasküler risk artışı gibi metabolik etkileri dikkate alınmalıdır. DTG/TDF/FTC rejimi ise, özellik-le kilo artışı ve dislipidemi açısından risk taşıyan bireylerde metabolik açıdan daha avantajlı bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Antiretroviral therapy (ART) regimens in HIV treatment are continuously evolving, offering more effective and better-tolerated options in clinical practice. In our study, medical records of 161 patients followed with HIV/AIDS between 2020 and 2024 were retrospectively evaluated. Based on real-world data, the virological, im-munological, renal, metabolic and adverse event profiles of Bictegravir/Tenofovir Alafenamide/Emtricitabine (BIC/TAF/FTC) and Dolutegravir/Tenofovir Disoproxil Fumarate/Emtricitabine (DTG/TDF/FTC) regimens were compared. Both regimens were found to have high virological efficacy, and neither demonstrated superiority over the other. However, the BIC/TAF/FTC regimen provided a better virological response in patients with CD4 <200 cells/mm³, whereas the DTG/TDF/FTC regimen showed lower efficacy in this patient group. Additionally, the long-term immunolo-gical efficacy of the BIC/TAF/FTC regimen was found to be superior. Regarding renal function, a decrease in eGFR was detected in both regimens, with similar rates of clinically significant nephrotoxicity. In terms of metabolic effects, the BIC/TAF/FTC regimen was associated with a notable increase in body weight and lipid levels, whereas the DTG/TDF/FTC regimen remained more neutral regarding lipid profile. In the assessment of cardiovascular risk, a significant increase in the Framingham risk score was observed in the BIC/TAF/FTC group, whereas no notab-le change was seen in the DTG/TDF/FTC group. The rates of drug discontinuation due to adverse events and all causes were found to be higher in the DTG/TDF/FTC group. The BIC/TAF/FTC regimen stands out for maintaining a strong virological response even in individuals with low CD4 counts; however, its long-term use sho-uld take into account metabolic effects such as weight gain, dyslipidemia, and inc-reased cardiovascular risk. DTG/TDF/FTC, whereas it may be considered a more metabolically favorable option for individuals at risk of weight gain and dyslipide-mia.