İkili karışım halinde bulunan antibiyotiklerin aynı anda tayini için güvenilir kromatografik ve spektrofotometrik yöntem geliştirilmesi
Development of reliable chromatographic and spectrophotometric methods for the simultaneous determination of antibiotics present in binary mixtures
- Tez No: 999597
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Chemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Metronidazol, Morötesi – GB Spektrofotometri, Spiramisin, Türev Spektroskopi, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Derivative Spectroscopy, High Performance Liquid Chromatography, Metronidazole, Spiramycin, UV – Vis Spectroscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hayvancılıkta, veteriner ilaçlarda ve insanda sıkça kullanımı görülen Spiramisin ve Metronidazol'ün Morötesi – Görünür Bölge Türev Spektrofotometride Modifiye Büyüklük Çıkarma (DS – MAS, Derivative Spectroscopy – Modified Amplitude Subtraction) metodu kullanılarak tayin edilmesini sağlayan bir metot geliştirilmesi ve geliştirilen bu metodun YPSK – DAD kullanılarak, bu tez kapsamında geliştirilmiş diğer bir metodun karşılaştırmasını kapsamaktadır. Ayrıca Morötesi – GB Spektrofotometre'de doğrudan tarama modu kullanılarak elde edilen verilerin neden bu iki maddenin eş zamanlı tayini için uygun olmadığı da verilerle gösterilmiştir. Geliştirilen her iki yöntem de ICH Q2 (R2) kılavuzu baz alınarak valide edilmiştir. Geliştirilen spektroskopik yöntem için Shimadzu UV1800 spektrofotometre ve Hellma 10.0mm kuvars küvetler kullanılmıştır. Program olarak ise Shimadzu UV-Probe 2.70 kullanılmış ve elde edilen spektrumların 1. dereceden türevi alınmıştır. Yöntemde çözücü olarak %10'luk etanol kullanılmıştır. Validasyon kapsamında kesinlik, özgünlük, sistem uygunluk, doğruluk ve doğrusallık çalışılmıştır. Spiramisin ve Metronidazol 1 μg/mL ve 17,5 μg/mL aralığında çalışılmış, doğrusal bir ilişki elde edilmiştir. Doğruluk parametresi, geri elde olarak %10, %100 ve %175 noktalarında çalışılmıştır. Çalışılan tüm validasyon parametreleri ise başarıyla beklenen limitleri karşılamıştır. YPSK – DAD metodu ise Agilent 1290 Infinity II HPLC sistemi ve Agilent ZORBAX Eclipse XDB-C18 (Rapid Resolution, 150 mm x 4,6 mm, 3,5μm) kolon ile 60°C, 0.95mL/dk akışta, 232nm'de ve 5μL'lik enjeksiyon hacmi ile valide edilmiştir. Metotta 20 mM potasyum dihidrojen fosfat çözeltisinin fosforik asit ile pH'sının 2.8'e ayarlandığı tampon 85:15 (h/h) oranında asetonitril ile karıştırılmış ve hareketli faz A olarak kullanılmıştır. Hareketli faz B ise %100 asetonitril çözeltisi olarak belirlenmiş ve gradyan bir analiz hazırlanmıştır. Analiz süresi 17 dakika olarak ayarlanmıştır. YPSK metodunun validasyonu için kesinlik, günler arası kesinlik, doğruluk, doğrusallık, özgünlük, sistem uygunluk ve sağlamlık parametreleri çalışılmıştır. Doğrusallık 100 μg/mL ve 1500 μg/mL aralğında her iki etkin madde için lineer bulunmuştur ve doğruluk çalışması %10, %100 ve %150 noktalarında geri elde olarak çalışılmıştır. Geliştirilen metodun sağlamlığı, kolon sıcaklığı, hareketli fazdaki organik oranı, akış hızı ve dalga boyunda yapılan küçük değişikliklerle kanıtlanmış ve validasyonda çalışılan her bir parametre limitleri başarıyla karşılamıştır. Çalışma kapsamında, ayrıca, piyasada bulunmayan Spiramisin ve Metronidazol kombinasyonlu enjeksiyonluk sıvı için dört farklı formülasyon önerilmiş ve her iki metotta geliştirilen ürünlerden en az biri tayin edilmiştir. İki ürünün eş zamanlı tayininin iki farklı cihazda analizini içermesi ve piyasada bulunmayan yeni ürünler önermesi açısından, bu çalışma, literatüre önemli ve özgün bir katkı sunmayı amaçlamış ve Spiramisin ve Metronidazol'ün tayininde karşılaşılan zorluklara bir çözüm sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study comprises the development of a method enabling the determination of Spiramycin and Metronidazole, which are frequently used in animal husbandry, veterinary pharmaceuticals, and in humans, by employing the Derivative Spectroscopy – Modified Amplitude Subtraction (DS–MAS) method in Ultraviolet–Visible Region Derivative Spectrophotometry, as well as the comparison of this developed method with another method established within the scope of this thesis using RP-HPLC–DAD. In addition, it is demonstrated with data why the results obtained through direct scanning mode in UV–Vis spectrophotometry are not suitable for the simultaneous determination of these two substances. Both developed methods were validated based on the ICH Q2 (R2) guideline. For the developed spectroscopic method, a Shimadzu UV-1800 spectrophotometer and Hellma 10.0 mm quartz cuvettes were used. Shimadzu UV-Probe 2.70 was employed for data acquisition, and first-derivative spectra of the obtained spectra were generated. A 10% ethanol solution was used as the solvent in the method. Within the scope of validation, precision, specificity, system suitability, accuracy, and linearity were evaluated. Spiramycin and Metronidazole were studied in the range of 1 µg/mL to 17.5 µg/mL, and a linear relationship was obtained. The accuracy parameter was studied at 10%, 100%, and 175% levels as recovery. All validation parameters examined met the expected limits successfully. The RP-HPLC–DAD method was validated using an Agilent 1290 Infinity II HPLC system and an Agilent ZORBAX Eclipse XDB-C18 column (Rapid Resolution, 150 mm × 4.6 mm, 3.5 µm) at 60°C, with a flow rate of 0.95 mL/min, detection at 232 nm, and an injection volume of 5 µL. In the method, a buffer solution of 20 mM potassium dihydrogen phosphate, whose pH was adjusted to 2.8 with phosphoric acid, was mixed with acetonitrile in an 85:15 (v/v) ratio and used as mobile phase A. Mobile phase B was designated as 100% acetonitrile, and a gradient analysis was prepared. The analysis time was set to 17 minutes. For the validation of the RP-HPLC method, precision, inter-day precision, accuracy, linearity, specificity, system suitability, and robustness parameters were evaluated. Linearity was found to be linear for both active substances in the range of 100 µg/mL to 1500 µg/mL, and the accuracy study was performed at 10%, 100%, and 150% levels as recovery. The robustness of the developed method was demonstrated through small variations in column temperature, organic ratio of the mobile phase, flow rate, and wavelength, and each parameter studied within validation successfully met the specified limits. Within the scope of the study, four different formulation proposals were also developed for an injectable solution containing the Spiramycin and Metronidazole combination, which is not available on the market, and at least one of the developed products was determined by both methods. In terms of involving the analysis of the simultaneous determination of the two products on two different instruments and proposing new products that are not available on the market, this study aims to provide a significant and original contribution to the literature and offers a solution to the challenges encountered in the determination of Spiramycin and Metronidazole.