Yetişkin bireylerde diyet tedavisi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between diet therapy and quality of life in adults
- Tez No: 999671
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyet tedavisi, yaşam kalitesi, WHOQOL-Bref, BKİ, toplum, Dietary therapy, quality of life, WHOQOL-Bref, BMI, population
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmamız Derik Devlet Hastanesi Diyet polikliniğe gelen 18-64 yaş arası 200 gönüllü katılımcıya, bireye özel diyet programlarının yaşam kalitesine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bireylere diyet tedavisi öncesinde genel soruların, antropometrik ölçümlerin ve WHOQOL-Bref yaşam kalite ölçeğinin olduğu bir anket uygulanmıştır.2 aylık tedavi sonucunda aynı anket bir kez daha uygulanıp diyet tedavisi öncesi ve sonrası Beden kitle indeksi (BKİ) ve yaşam kalite puanları aralarındaki ilişki hem boyutsal olarak ortalama puanlarla hem de toplam yaşam kalitesi puan ortalaması olarak değerlendirilmiştir. Boyutlar 100 puan üzerinden, toplam yaşam kalite puanı 400 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Bireylerin hem cinsiyete göre dağılıma bakıldığında hem de toplam duruma bakıldığında BKİ düzeyinde ve yaşam kalite puanları üzerinde değişiklikler saptanmıştır. Kadın bireylerin tedavi öncesi BKİ düzeyi 29,4 iken 26,3'e düşmüştür. Erkek bireylerin BKİ düzeyi 26,9 iken 25,3'e düşmüştür. Ortalama BKİ düzeyi ise 28,3'den 25,9'a düşmüştür. Yaşam kalite puanları ise genel durumda boyutsal olarak sırasıyla bedensel alan puan artışı 14,9; sosyal alan puan artışı 10,58: ruhsal alan puan artışı 16,9;çevresl alan puan artışı 3,6 puan artışı şeklinde olmuştur. Toplam yaşam kalite puan ortalaması ise 45,6 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmamızda boyutsal olarak en çok ruhsal alanda en az çevresel alan da artış olmuştur. Çalışma sonunda diyet tedavisisin yaşam kalitesini arttırdığı sonucuna varılmıştır. Toplumların yaşam kalitesinin arttırılmasında diyet tedavisinin önemini topluma ve bireylere kavratması halk sağlığının temel strateji hedeflerinden biridir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our research was carried out in order to evaluate the effect of individual diet programs on the quality of life of 200 volunteer participants between the ages of 18-64 who came to the Derik State Hospital Diet Polyclinic. Material and Method: A questionnaire including general questions, anthropometric measurements and the WHOQOL-Bref quality of life scale was applied to the individuals before the diet treatment. After 2 months of treatment, the same questionnaire was applied once again and the relationship between body mass index (BMI) and quality of life scores before and after the diet treatment was both dimensional and dimensional. It was evaluated as the mean scores as well as the total quality of life score average. Dimensions were evaluated out of 100 points and total quality of life score was evaluated out of 400 points. Results: In our research, there was an increase in the spiritual area the least in terms of dimensions. At the end of the study, it was concluded that there is a significant relationship between diet therapy and quality of life. It is one of the main strategic goals of public health to make the society and individuals understand the importance of diet therapy in increasing the quality of life of the society. Conclusion: Considering the distribution of individuals by gender and the overall situation, significant changes were noted in BMI level and quality of life scores. While the pre-treatment BMI level of female individuals was 29.4, it decreased to 26.3. While the BMI level of male individuals was 26.88, it decreased to 25.3. The average BMI level decreased from 28.2 to 25.9. Quality of life scores, on the other hand, in terms of dimensions, increase in bodily area score by 14.9 in general; social domain score increase was 10.6, spiritual domain score increase was 16.9, environmental domain score increase was 3.6 points. The mean total quality of life score was determined as 45,6