Cerrahi planlanan hastalarda algılanan sosyal destek ile kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between perceived social support and anxiety in patients scheduled for surgery
- Tez No: 999695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Cerrahi hemşirelik, Surgical anxiety, social support, preoperative period, nursing care, Perceived social support
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada cerrahi planlanan hastalarda algılanan sosyal destek ile kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı tipte bir araştırma olup, Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi servislerinde Nisan 2025-Ekim 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Hastanenin cerrahi servislerine başvuran, elektif cerrahi geçirecek olan ve dahil edilme kriterlerine uygun hastalar (n=90) örneklemi oluşturdu. Veriler Hasta Tanıtım Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Yetişkin Hastalar İçin Cerrahi Kaygı Ölçeği ile toplandı. Veriler Statical Package for Social Sciences v25 ile değerlendirildi. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma t-testi ve varyans analizi kullanıldı. Normalliğin değerlendirilmesi için kolmograf simirnov analizi kullanıldı. p<0.05 değeri istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Araştırmada hastaların yaş ortalaması 57,96 ± 15,17 yaş olarak belirlendi. Hastaların ÇBASDÖ toplam puanının 67,88 ± 16,84 olduğu ve Yetişkin Hastalar için Cerrahi Kaygı Ölçeği toplam puanının 16,95 ± 16,91 olduğu tespit edildi. Yetişkin Hastalarda Cerrahi Kaygı düzeyini etkileyen faktörlere bakıldığında kronik hastalık, bilgi verilme durumu, hastanın bilgi yeterliliği ve ağrı düzeyi ile istatiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,05). Algılanan sosyal destek ile hastaların bilgi yeterliliği ve ağrı düzeyi arasında anlamlı ilişki bulundu (p < 0,05). Cerrahi kaygı düzeyi ile sosyal destek arasında ise anlamlı ilişki bulunmamıştır (p > 0,05). Sonuç: Cerrahi planlanan hastalarda sosyal desteğin yüksek, cerrahi kaygılarının düşük olduğu görülmüştür. Sosyal destek ile kaygı arasında ilişki bulunmamıştır. Konuyla ilgili farklı cerrahi gruplarda daha fazla çalışmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler; Cerrahi Kaygı, Sosyal Destek, Ameliyat Öncesi Dönem, hemşirelik bakımı
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between perceived social support and anxiety in patients scheduled for surgical intervention. Methods: This descriptive study was conducted in the surgical wards of one Training and Research Hospital between April 2025 and October 2025. The sample consisted of patients (n=90) who presented to the surgical departments of the hospital, were scheduled for elective surgery, and met the inclusion criteria. Data were collected using a Patient Information Form, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Surgical Anxiety Scale for Adult Patients. Statistical analyses were performed using the“Statistical Package for the Social Sciences version 25”. The research data were evaluated using descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation), t-test, and analysis of variance. The Kolmogorov–Smirnov test was applied to assess normality. A p-value of <0.05 was considered statistically significant.. Results: The mean age of the participants was 57.96 ± 15.17 years. The mean total score of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support was 67.88 ± 16.84, while the mean total score of the Surgical Anxiety Scale for Adult Patients was 16.95 ± 16.91. Factors affecting surgical anxiety levels included the presence of chronic disease, whether preoperative information was provided, patients' perceived adequacy of information, and pain level, all of which showed statistically significant associations (p < 0.05). A statistically significant relationship was found between perceived social support and patients' knowledge adequacy and pain level (p < 0.05). No statistically significant relationship was found between surgical anxiety levels and perceived social support (p > 0.05). Conclusion: Patients scheduled for surgery were found to have high social support and low surgical anxiety. No relationship was found between social support and anxiety. Further studies in different surgical groups related to this topic are recommended.