Kalp kateterizasyonu öncesi ve sonrası uygulanan akupresürün süt çocuğunun ağrı düzeyi ile fizyolojik parametrelerine etkisi: Randomize Plasebo Kontrollü Çalışma
The effect of acupressure on pain and physiological parameters in infants before and after cardiac catheterization: a randomized placebo controlled trial
  1. Tez No: 999709
  2. Yazar: İLÇİM ERCAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Kalp kateterizasyonu, konjenital kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan invaziv bir girişim olup, süt çocuklarında ağrıya yol açabilmektedir. Erken dönemdeki ağrı deneyiminin nöro-gelişim üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle etkili ağrı yönetimi önemlidir. Akupresür çocuklarda ağrı yönetiminde kullanılmakla birlikte, kateterizasyonda kullanımına ilişkin kanıtlar sınırlıdır. Amaç: Bu çalışma, kalp kateterizasyonu öncesi ve sonrasında uygulanan akupresürün süt çocuklarının ağrı düzeyi ve fizyolojik parametrelerine etkisini değerlendirmek amacıyla plasebo kontrollü deneysel bir tasarım ile yürütülmüştür. Yöntem: Veriler Kasım 2024–Ekim 2025 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde toplanmıştır. Araştırmaya 20 akupresür, 20 plasebo ve 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 süt çocuğu dâhil edilmiştir. Veri toplamada Süt Çocuğu Tanıtıcı Bilgi ve İzlem Formu, Faces, Legs, Activity, Cry, Consolability Ağrı Ölçeği ve pulse oksimetre kullanılmıştır. Akupresür grubunda yer alan çocukların HT7, LI4 ve PC6 noktalarına 20 saniyelik ısıtma sonrası, her noktaya 10 saniye bası–2 saniye gevşeme döngüsüyle toplam 12 dakika uygulama yapılmıştır. Plasebo grubunda aynı prosedür gerçek noktaların 1–1,5 cm uzağına uygulanmış; kontrol grubunda klinik rutin sürdürülmüştür. Bulgular: Gruplar, tanıtıcı özellikler açısından benzer bulunmuştur. Kateterizasyon öncesinde ağrı puanı 0 olan süt çocuklarının, kateterizasyon sonrasında ağrı puanlarının akupresür grubunda 3.00±1.05, plasebo grubunda 3.80±1.41 ve kontrol grubunda 4.00±0.54 olduğu belirlenmiştir. Kateterizasyon sonrası 24 saat boyunca gerçekleştirilen izlemde, akupresür uygulanan süt çocuklarının tüm ölçüm zamanlarında plasebo ve kontrol gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük ağrı puanlarına sahip olduğu saptanmıştır (F=12.21; p<0.05). Ayrıca, kateterizasyon sonrasında akupresür grubundaki süt çocuklarının %10'una, plasebo grubunun %25'ine ve kontrol grubunun %40'ına analjezik uygulanmıştır. Gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p=0.036). Kateterizasyon sonrası kalp tepe atım hızları da ağrı puanına benzer biçimde akupresür grubunda daha düşük seyretmiştir (F=6.71; p<0.05). Sonuç: Akupresür, kalp kateterizasyonu sonrası süt çocuklarında ağrı düzeyini azaltmada ve fizyolojik stabilitenin daha hızlı sağlanmasında etkili bir nonfarmakolojik yöntemdir. Çocuklarda atravmatik bakımın desteklenmesi amacıyla kalp kateterizasyonu sonrası akupresürün kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiac catheterization is an invasive procedure used in the diagnosis and treatment of congenital heart diseases and may cause pain in infants. Due to the potential adverse effects of early pain experiences on neurodevelopment, effective pain management is essential. Although acupressure has been used for pain management in children, evidence regarding its use during cardiac catheterization is limited. Aim: This study was conducted using a placebo-controlled experimental design to evaluate the effects of acupressure applied before and after cardiac catheterization on pain levels and physiological parameters in infants. Methods: Data were collected between November 2024 and October 2025 at Başkent University Ankara Hospital. A total of 60 infants were included in the study: 20 in the acupressure group, 20 in the placebo group, and 20 in the control group. Data were collected using the Infant Descriptive Information and Monitoring Form, the Faces, Legs, Activity, Cry, and Consolability (FLACC) Pain Scale, and a pulse oximeter. In the acupressure group, following 20 seconds of warming, pressure was applied to the HT7, LI4, and PC6 points using a cycle of 10 seconds of pressure followed by 2 seconds of relaxation, for a total duration of 12 minutes. In the placebo group, the same procedure was applied 1–1.5 cm away from the actual acupressure points. Routine clinical care was manitanda in the control group. Results: The groups were similar in terms of descriptive characteristics. While all infants had a pain score of 0 before catheterization, post-procedural pain scores were 3.00±1.05 in the acupressure group, 3.80±1.41 in the placebo group, and 4.00±0.54 in the control group. During the 24-hour post-catheterization follow-up, infants in the acupressure group had significantly lower pain scores at all measurement time points compared to those in the placebo and control groups (F = 12.21; p < 0.05). In addition, analgesic administration was required in 10% of infants in the acupressure group, 25% in the placebo group, and 40% in the control group, with a statistically significant difference among the groups (p = 0.036). Post-catheterization peak heart rates also followed a pattern similar to pain scores, remaining significantly lower in the acupressure group (F = 6.71; p < 0.05). Conclusion: Acupressure is an effective non-pharmacological method for reducing pain levels and promoting faster physiological stabilization in infants following cardiac catheterization. The use of acupressure after cardiac catheterization is recommended to support atraumatic care in pediatric populations.