Posttravmatik ampute bireylerde fantom egzersizleri ve masaj uygulamalarının fantom ağrısına etkisi
The effect of phantom exercises and massage therapy on phantom pain in post-traumatic amputees
  1. Tez No: 999829
  2. Yazar: ZEYNEP KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL KUTLUTÜRK YIKILMAZ, PROF. DR. EMRE ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Depresyon, Fantom Ağrısı, Uyku, Protez, Amputation, Depression, Phantom Pain, Prosthesis, Sleep
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, fantom ağrılı ampute bireylerde masaj terapi ve fantom egzersiz uygulamalarının fantom ağrısı, depresyon, uyku kalitesi, yaşam kalitesi ve protez deneyimi üzerine etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Fantom ağrısı olan toplam 42 birey fantom egzersizi grubu (Grup 1, n=21) ve masaj terapisi grubu (Grup 2, n=21) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup 1'e 4 hafta boyunca haftada iki gün, 20 tekrar ve 3 setten oluşan egzersiz programı; Grup 2'ye ise haftada iki gün, 30 dakika masaj terapisi uygulandı. Tüm katılımcılar müdahale öncesi ve sonrası Vizüel Ağrı Skalası (VAS), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ), Trinity Amputasyon ve Protez Deneyim ölçeği (TAPES) ve Kısa Form-12 (SF-12) ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesinde Grup 2'nin VAS sonuçları daha yüksekti (p<0,05). Müdahale sonrası her iki grubun VAS sonuçları belirgin azalmasına (p<0,001) rağmen gruplar arası fark anlamlı değildi (p>0,05). TAPES sonuçlarına göre her iki grupta proteze genel uyum tedavi öncesine göre tedavi sonrasında anlamlı olarak arttı (p<0,05). BDÖ total skorları incelendiğinde tedavi öncesine göre tedavi sonrasında her iki grupta sonuçlar anlamlı olarak azaldı (p<0,001). PUKÖ sonuçlarına göre başlangıçta Grup 1'in uyku kalitesi daha iyi görünse de tedavi sonrası gruplar arasında fark yoktu (p>0,05); her iki grupta da uyku kalitesinde anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05). SF-12 sonuçlarında ise gruplar arası veya grup içi anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Fantom egzersizleri ve masaj terapisi, fantom ağrılı ampute bireylerde ağrı ve depresyon şiddetinde azalma, uyku kalitesi ve proteze uyumda artış sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effects of massage therapy and phantom exercises on phantom pain, depression, sleep quality, quality of life, and prosthesis experience in amputee individuals with phantom pain. Methods: Forty two individuals with phantom pain were divided into two groups: the phantom exercise group (Group 1, n=21) and the massage therapy group (Group 2, n=21). Group 1 performed an exercise program consisting of 20 repetitions and 3 sets, twice a week for 4 weeks. Group 2 received 30-minute massage therapy sessions twice a week. All participants were evaluated before-after treatment using the Visual Analog Scale (VAS), Beck Depression Inventory (BDI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Trinity Amputee Prosthesis Experience Scales (TAPES), and Short Form-12 (SF-12). Results: Before treatment, Group 2 showed higher VAS scores (p<0.05). Although post-treatment VAS scores significantly decreased in both groups (p<0.001), the difference between groups was not significant (p>0.05). TAPES results indicated that prosthesis adaptation improved significantly both groups after treatment (p<0.05). BDI total scores also decreased significantly both groups compared to baseline (p<0.001). While Group 1 initially had better sleep quality, PSQI scores showed no difference between groups after treatment (p>0.05); however, both groups demonstrated significant improvement (p<0.05). SF-12 results revealed no significant group differences or within-group changes (p>0.05). Conclusion: Phantom exercises and massage therapy reduced pain and depression and improved sleep quality and prosthesis adaptation in individuals with phantom pain.