Over kanserli olgularda CA125, Lenf Nodu Metastazı ve klinik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between CA125, lymph node metastasis and clinical parameters in ovarian cancer cases.
  1. Tez No: 999843
  2. Yazar: PELİN ERKASAP YESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TARIK YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: over kanseri, CA125, lökosit, monosit, lenfosit, ovarian cancer, CA125, leukocyte, monocyte, lymphocyte
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Erkasap Yesin, P. Over kanserli olgularda CA125, Lenf Nodu Metastazı ve klinik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. ESOGÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Over kanseri tüm jinekolojik maligniteler arasında en ölümcül olanıdır. Tümörün tanısında, biyokimyasal belirteçler [CA125, lökosit (WBC), monosit (MO) ve lenfosit (LY) sayısı, monosit/lenfosit (MO/LY) oranı], lenf nodu metastazı (LNM), farklılaşma durumu, histolojik alt tip ve evresi, asit sitolojisi, sonografik bulgular, kitle boyutu önem taşımaktadır. Over kanseri geç semptom verdiği için çoğu hasta ileri evrelerde tespit edilmektedir, bu nedenle yeni ve spesifik tarama yöntemlerine ihtiyaç vardır. Çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, over kanser tanısı ile son 10 yılda opere olan 142 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, over kanser evreleri, grade dereceleri, asit sitolojisi, LNM, medikal onkolojiye başvuru, radyasyon ve kemoterapi tedavisi alıp almadıkları değerlendirildi. Hastaların yaşı 26 ile 80 arasında olup yaş ortalaması 53,27 di. 142 hastanın 33'ünde endometrioid, 65'inde (%45,8) seröz, 23'ünde (%16,2) müsinöz ve 21'inde (%14,8) berrak hücreli over kanser tipi mevcuttu. Evre 1 olan 69 (%48,6), evre 2 olan 19 (%13,4), evre 3 olan 34 (%23,9) ve evre 4 olan 20 (%14,1) hasta vardı. Hastaların 9'unda (%16,1) grade 1, 13'ünde (%23,2) grade 2 ve 34'ünde (%60,7) grade 3 görüldü. Radyasyon onkoloji tedavisi alan 6 (%4,2) hasta varken, 8 (%8,4) hastada endometrium kanseri eşlik eden hastalık olarak görüldü. Hastaların 64'ünde asit sitolojisi pozitifliği, 27'sinde (%25,2) lenf nodu metastazı, 116'sında (%83,1) medikal onkolojiye başvuru ve kemoterapi tedavisi alması mevcuttu. Ex olan 14 (%9,9) hasta vardı. Hastaların preoperatif kan tahlillerinde biyokimyasal belirteçleri, hastanın yaşı, postoperatif asit sitolojisi, LNM pozitifliği karşılaştırılarak over kanser tipleri ile ilişkisi araştırıldı. Sonuçlarımıza göre; asit sitolojisi ve LNM pozitif hastalara ait CA125 değerleri, negatif hastalara göre anlamlı düzeyde yüksekti. Asit sitolojisi ve LNM pozitif hastalarda MO, LY, MO/LY ve WBC değerlerinde anlamlı fark tespit edilememiştir. Asit sitolojisi ve LNM pozitif hastalarda CA125'in yüksek olması over kanser teşhisinde önemli katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Erkasap Yesin, P. Evaluation of the relationship between CA125, lymph node metastasis and clinical parameters in ovarian cancer cases. Medical Specialization Thesis, Department of Obstetrics and Gynecology, ESOGÜ Faculty of Medicine, Eskişehir, 2025. Ovarian cancer is the most deadly of all gynecological malignancies. In the diagnosis of the tumor, biochemical markers [CA125, white blood cell (WBC), monocyte (MO), lymphocyte (LY), monocyte/lymphocyte(MO/LY)], lymph node metastasis(LNM), differentiation status, histological subtype and stage, acid cytology, sonographic findings, mass size are important. Because ovarian cancer presents with late symptoms, most patients are diagnosed at advanced stages, necessitating new and specific screening methods. The study included 142 patients who underwent surgery for ovarian cancer diagnosis at the Obstetrics and Gynecology Clinic of Eskişehir Osmangazi University Hospital over the past 10 years. The patients' age, ovarian cancer stages, grade levels, cytology, LNM, referral to medical oncology and whether they received radiation and chemotherapy treatment were evaluated. The patients' ages ranged from 26 to 80, with an average age of 53.27. Of the 142 patients, 33 had endometrioid, 65 (45.8%) had serous, 23 (16.2%) had mucinous, 21 (14.8%) had clear cell ovarian cancer. There were 69 (48.6%) stage 1, 19 (13.4%) stage 2, 34 (23.9%) stage 3, 20 (14.1%) stage 4 patients. Grade 1 was observed in 9 patients (16.1%), grade 2 in 13 patients (23.2%), and grade 3 in 34 patients (60.7%). 6 patients (4.2%) received radiation oncology treatment, while 8 patients (8.4%) had endometrial cancer as a concomitant disease. Acid cytology positivity was present in 64 patients, LNM in 27 (25.2%), referral to medical oncology,chemotherapy treatment in 116 (83.1%). There were 14 (9.9%) patients with an Ex status. The relationship between ovarian cancer types was investigated by comparing biochemical markers in the patients preoperative blood tests, patient age, postoperative ascites cytology and LNM positivity. According to our results, CA125 values in patients with positive ascites cytology, LNM were significantly higher than in negative patients. No significant differences were found in MO/LY, WBC values in patients with positive acid cytology and LNM. High CA125 levels in patients with positive acid cytology and LNM contribute significantly to the diagnosis of ovarian cancer.