Beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin duygu düzenleme becerileri ve psikolojik kırılganlık düzeyleri ile ilişki doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between emotion regulation skills, psychological vulnerability levels, and relationship satisfaction in individuals in emerging adulthood
  1. Tez No: 999879
  2. Yazar: SENA ÖZENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM SATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, Psikolojik kırılganlık, İlişki doyumu, Emotion regulation, Psychological vulnerability, Relationship satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmanın amacı beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin duygu düzenleme becerileri ve psikolojik kırılganlık düzeyleri ile ilişki doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüş ve bu çerçevede incelenmiştir. Romantik ilişki doyumu, duygu düzenleme becerisi, psikolojik kırılganlık kavramlarının çeşitli demografik değişkenler (cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, romantik ilişki süresi) ile incelenmesi araştırmada amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 18-25 yaş arasında beliren yetişkin olarak tanımlanan dönemdeki romantik ilişkisi olan (evli, nişanlı, romantik ilişkisi var) bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi; 194'ü (% 51.1) kadın, 186'u (% 48.9) erkek, toplam 380 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada; katılımcıların demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Psikolojik Kırılganlık Ölçeği”ve“Romantik İlişki Doyumu Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin test edilmesinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson momentler çarpımı korelasyonu ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın demografik değişkenlerinden elde edilen veriler sonucunda beliren yetişkinlik döneminde olan bireylerin romantik ilişkilerinden aldıkları doyumun medeni durum ve romantik ilişki süresine göre anlamlı farklılık gösterdiği ancak cinsiyet ve eğitim düzeyine göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Bunun yanı sıra katılımcıların romantik ilişkiden aldıkları doyum ile duygu düzenleme arasında pozitif yönlü, psikolojik kırılganlık ve romantik ilişki doyumu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda duygu düzenlemenin değerlendirme ve bastırma alt boyutlarının ve psikolojik kırılganlığın romantik ilişki doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir. Araştırma bulguları ilgili literatür doğrultusunda tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationships between emotion regulation skills, psychological vulnerability levels, and relationship satisfaction in individuals in emerging adulthood. The research was conducted using a correlational survey model and examined within this framework. The study aimed to examine romantic relationship satisfaction, emotion regulation skills, and psychological vulnerability concepts in relation to various demographic variables (gender, education level, marital status, duration of romantic relationship). The population of the study consists of individuals aged 18-25 who are in a romantic relationship (married, engaged, in a romantic relationship) and defined as emerging adults. The sample of the study is; The study consisted of 380 individuals, 194 (51.1%) of whom were women and 186 (48.9%) were men. Data were collected using a“Personal Information Form,”“Emotion Regulation Scale,”“Psychological Vulnerability Scale,”and“Romantic Relationship Satisfaction Scale,”all prepared by the researcher to gather demographic information. The independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson product-moment analysis, and multiple regression analysis were used to test the data obtained in the study. The results of the study showed that romantic relationship satisfaction among individuals in the emerging adulthood group differed significantly according to marital status and duration of romantic relationships, but did not differ according to gender and education level. Furthermore, a significant positive correlation was found between romantic relationship satisfaction and emotion regulation, and a significant negative correlation was found between psychological vulnerability and romantic relationship satisfaction. The study results show that the evaluation and concealment sub-dimensions of emotion regulation and psychological vulnerability significantly predict romantic relationship satisfaction. The research findings are discussed in light of the relevant literature, and recommendations are presented.