Öğrenme çevikliğinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde pozitif psikolojik sermayenin aracı rolü
The mediating role of positive psychological capital in the effect of learning agility on turnover intention
- Tez No: 999945
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif psikolojik sermaye, Positive psychological capital
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğrenme çevikliğinin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ve bu ilişkide pozitif psikolojik sermayenin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, öğrenme çevikliği kavramı; insan ilişkilerinde çeviklik, değişimde çeviklik, zihinsel çeviklik, sonuç yaratmada çeviklik ve öz farkındalık boyutlarıyla ele alınmıştır. Pozitif psikolojik sermaye ise özyeterlilik, umut, dayanıklılık ve iyimserlik olmak üzere dört temel boyut çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, İstanbul'da faaliyet gösteren teknoloji sektöründeki işletmelerde çalışan 370 katılımcıdan anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğrenme çevikliğinin işten ayrılma niyetini negatif yönde etkilediğini, pozitif psikolojik sermayenin ise bu ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Bu çalışma, insan kaynakları yönetimi literatürüne öğrenme çevikliği ve pozitif psikolojik sermaye ilişkisi bağlamında teorik katkılar sunmakta olup, aynı zamanda örgütlerde çalışanların elde tutulmasına yönelik uygulamalı öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of learning agility on employees' turnover intention and the mediating role of positive psychological capital in this relationship. Within the scope of the research, learning agility is addressed through its five dimensions: people agility, change agility, mental agility, results agility, and self-awareness. Positive psychological capital is evaluated within the framework of four core dimensions: self-efficacy, hope, resilience, and optimism. The research data were collected through a survey administered to 370 participants employed in technology companies operating in Istanbul. Factor analysis, correlation analysis, and regression analysis were conducted to analyze the data. The findings revealed that learning agility negatively affects turnover intention and that positive psychological capital plays a significant mediating role in this relationship. This study contributes theoretically to the human resource management literature by exploring the relationship between learning agility and positive psychological capital, while also providing practical implications for organizations aiming to enhance employee retention.