Portföy yönetiminde müşteriye karşı özen ve sadakat borcu
Duty of care and loyalty to customer in portfolio management
  1. Tez No: 999960
  2. Yazar: KÜBRA YILDIZ KAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlar hukuku, Law of obligations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Portföy yönetimi, kişinin malvarlığının profesyonel olan bir başkası tarafından yönetilmesini konu almaktadır. İş görmenin borçlanıldığı bu faaliyet kapsamında belirli bir sonuca ulaşılacağı değil, faaliyetin özenli ve sadakatli bir şekilde yerine getirileceği borçlanılmaktadır. Dolayısıyla da portföy yöneticisinin sorumluluğunun belirlenmesinde esas olan, özen ve sadakat borcuna uygun davranıp davranmadığıdır. Bu sebeple portföy yönetimi sözleşmesi kapsamında müşteriye karşı olan özen ve sadakat borcunun detaylarının belirlenmesi oldukça önemli bir hususu oluşturmaktadır. Çalışmamız kapsamında vekâlet sözleşmesi niteliğinde olduğunu kabul ettiğimiz bireysel portföy yönetimini konu alan sözleşmelerde, portföy yöneticisinin özen ve sadakat borcuna ilişkin genel hususlar ve portföy yönetimi faaliyeti kapsamında özen ve sadakat borcunun somut görünüm biçimleri borçlar hukuku esasları çerçevesinde inceleme konusu yapılmıştır. Ayrıca özen ve sadakat borcuna aykırılık durumunda olayların çoğunda gündeme gelecek olan tazminat yaptırımı da detaylarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Portfolio management concerns the professional management of an individual's assets by another party. In this activity, where a duty to perform is assumed, the obligation is not to achieve a specific result but to perform the activity with care and loyalty. Therefore, the key factor in determining the portfolio manager's responsibility is whether they have acted in breach of their duty of care and loyalty. For this reason, it is crucial to specify the details of the duty of care and loyalty owed to the client under the portfolio management agreement. Within the scope of our study, we examined the general aspects of the portfolio manager's duty of care and loyalty and the concrete manifestations of the duty of care and loyalty within the scope of portfolio management activities in contracts dealing with individual portfolio management, which we consider to be contracts of mandate, in light of the fundamental principles of the law of obligations. Furthermore, the sanction of damages, which arises in the vast majority of cases involving a breach of the duty of care and loyalty, is also as been examined in detail.