Ergenlerde akademik ertelemenin yordayıcıları
Predictors of academic procrastination in adolescents
- Tez No: 999983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL HASPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, Akılcı olmayan inançlar, Benlik saygısı, Academic procrastination, Irrational beliefs, Self esteem
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştımanın amacı akılcı olmayan inançlar, başarısızlık korkusu, benlik saygısı ve akademik motivasyon değişkenlerinin akademik erteleme üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma, iki ya da daha fazla değişkenin değişimini ortaya koymayı amaçlayan yordamaya dayalı korelasyonel bir çalışmadır. Çalışma grubunu Erzincan ilindeki 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının lise kademesinde aktif olarak öğrenim gören, 359 kız (%55,4) ve 289 erkek (%44,6) olmak üzere toplamda 648 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Akademik Erteleme Ölçeği, Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği Ergen Formu, Ergenler İçin Benlik Algısı Ölçeği, Performans Başarısızlığını Değerlendirme Envanteri ve Akademik Motivasyon Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde ise Hiyerarşik Regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre akılcı olmayan inançlar, benlik saygısı, başarısızlık korkusu ve akademik motivasyon değişkenleri ergenlerin akademik erteleme davranışlarının anlamlı birer yordayıcısıdır. Bu değişkenler içerisinde en güçlü yordayıcı akademik motivasyondur. Araştırmada ele alınan değişkenler, ergenlerin akademik erteleme davranışının %46'sını açıklamıştır. Bu araştırmanın sonuçları, geliştirilebilecek bilişsel ve duyuşsal müdahalelerin ergenlerin akademik erteleme davranışının önlenmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect or irrational beliefs, fear of failure, self-esteem and academic motivation variables on academic procrastination. The study is a correlational study based on a procedure that aims to reveal the change in two or more variables. The working group consists of a total of 648 students actively enrolled in high school education in Erzincan province during the 2024-2025 academic year, comprising 359 female students (55,4%) and 289 male students (44,6%). The Personal Information Form, Academic Procrastination Scale, Irrational Beliefs Scale Adolescent Form, Self-Perception Scale for Adolescents, Performance Failure Evaluation Inventory and Academic Motivation Scale were used as data collection tools in the study. Hiererchical Regression analysis was used in the analysis of the collected data. According to the results obtained, irrational beliefs, self-esteem, fear of failure and academic motivation variables are significant predictors of adolescents' academic procrastination behavior. Among these variables, the strongest predictor is academic motivation. The variables examined in the study explained 46% of adolescents' academic procrastination behavior. The results of this study indicate that cognitive and affective enterventions that can be developed may be effective in preventing academic prograstination behavior in adolescents.