Aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarında iş tatmini ve mesleki karar pişmanlığının değerlendirilmesi
Evaluation of job satisfaction and professional decision regret in family physicians and family medicine residents
  1. Tez No: 1000004
  2. Yazar: ZEYNEP TOPRAK AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, birinci basamak, iş tatmini, mesleki karar pişmanlığı, family medicine, primary care, job satisfaction, professional decision regret
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının iş tatmini düzeyleri ile mesleki karar pişmanlığı düzeylerini, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi ve bunları etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmıştır. Sosyodemografik bilgiler, Minnesota İş Tatmini Ölçeği ve Mesleki Karar Pişmanlığı Ölçeği'nden oluşan anket formu, Türkiye genelindeki aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarına çevrim içi yöntemlerle iletilmiştir. Kasım 2022–Ağustos 2023 tarihleri arasında 518 hekim gönüllü olarak çalışmaya katılmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılanların %51,5'i kadın, %48,5'i erkektir. Yaş ortalaması 38,68 ± 9,63 yıl, hekimlik süresi ortalaması ise 13,78 ± 9,76 yıl olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %39,6'sı pratisyen aile hekimi, %20,3'ü tam zamanlı aile hekimliği asistanı, %19,9'u sözleşmeli aile hekimliği asistanı ve %16,2'si aile hekimliği uzmanı olarak görev yapmaktadır. Mevcut çalışma koşullarında en sık bildirilen zorlayıcı faktörler; hastaların usulsüz rapor ve ilaç talepleri, çok sayıda rapor düzenleme yükü, özlük hakları ve gelir yetersizliği ile hastalardan saygı görmeme sorunlarıdır. Minnesota İş Tatmini Ölçeği'ne göre içsel iş tatmini düzeyi, dışsal iş tatminine kıyasla daha yüksek bulunmuş; genel iş tatmini ise orta düzeyde saptanmıştır. Mesleki karar pişmanlığı puanları da orta düzeydedir. İçsel, dışsal ve genel iş tatmini ile mesleki karar pişmanlığı arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Gelir yeterliliği, doktorluğu isteyerek seçme ve mesleğe devam etme niyeti, iş tatmini ile mesleki pişmanlık üzerinde belirleyici faktörler olarak bulunmuştur. Hasta popülasyonunun sosyoekonomik düzeyi ve sağlık okuryazarlığı arttıkça iş tatmini puanlarının yükseldiği görülmüştür. Yaş ve hekimlik süresi arttıkça mesleki karar pişmanlığı puanlarında artış gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarında iş tatmini ve mesleki karar pişmanlığının bireysel özelliklerden çok, birinci basamakta sunulan çalışma koşullarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bulgular, aile hekimliğinde yaşanan memnuniyetsizliğin bireysel uyumla çözülemeyeceğini ve kalıcı iyileşmenin ancak çalışma koşullarını hedef alan sistemsel düzenlemelerle mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine job satisfaction levels and professional decision regret levels among family physicians and family medicine residents working in Türkiye, to examine the relationship between these two variables, and to identify the factors affecting them. Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted using an online questionnaire consisting of sociodemographic questions, the Minnesota Satisfaction Questionnaire, and the Professional Decision Regret Scale. The survey was distributed nationwide to family physicians and family medicine residents. Between November 2022 and August 2023, a total of 518 physicians voluntarily participated in the study. Data were statistically analyzed using SPSS version 25.0. Results: Of the participants, 51.5% were female, and 48.5% were male. The mean age was 38.68 ± 9.63 years, and the mean duration of medical practice was 13.78 ± 9.76 years. Among the participants, 39.6% were general practitioner family physicians, 20.3% were full-time family medicine residents, 19.9% were contracted family medicine residents, and 16.2% were family medicine specialists. The most frequently reported challenging factors in current working conditions were inappropriate patient demands for medical reports and medications, excessive report-related administrative workload, inadequate personal rights and income, and lack of respect from patients. According to the Minnesota Satisfaction Questionnaire, intrinsic job satisfaction was higher than extrinsic job satisfaction; while overall job satisfaction was found to be moderate. Professional decision regret levels were also at a moderate level. Moderate, negative, and statistically significant correlations were identified between intrinsic, extrinsic, and overall job satisfaction and professional decision regret. Income adequacy, choosing the medical profession willingly, and intention to continue the profession were found to be significant determinants of job satisfaction and professional decision regret. Higher socioeconomic status and health literacy levels of the patient population were associated with higher job satisfaction scores. Professional decision regret increased with age and length of medical practice. Conclusion: This study demonstrates that job satisfaction and professional decision regret among family physicians and family medicine residents are more strongly related to working conditions in primary care than to individual characteristics. The findings indicate that dissatisfaction in family medicine cannot be resolved through individual adaptation alone, and that sustainable improvement requires system-level interventions targeting working conditions in primary care.