Aile hekimliği asistanlarında umutsuzluk, iş tatmini ve depresif bulgular arasındaki ilişki
The relationship between hopelessness, job satisfaction, and depressive symptoms among family medicine residents
- Tez No: 991345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN SELÇUK ENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği asistanı, umutsuzluk, iş tatmini, depresif bulgular, Family medicine resident, hopelessness, job satisfaction, depressive symptoms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aile hekimliği asistanları, zaman zaman yoğun iş yükü, mesleki sorumluluklar ve eğitim sürecinin getirdiği baskılar nedeniyle ruhsal açıdan riskli bir grubu oluşturmaktadır. Umutsuzluk, iş tatmini ve depresif bulgular, bu süreçte hem bireysel iyilik hali hem de mesleki sürdürülebilirlik açısından önemli kavramlar olup, birinci basamak sağlık hizmetlerinin niteliğiyle de yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, aile hekimliği asistanlarında umutsuzluk, iş tatmini ve depresif bulgular arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve gözlemsel nitelikteki bu çalışmanın verileri, 211 aile hekimliği asistan hekimine çevrimiçi anket formu uygulanarak toplanmıştır. Anket formunda sosyodemografik ve tanımlayıcı sorular, Beck Umutsuzluk Ölçeği kısa formu (BUÖ-KF), Kısa Beck Depresyon Envanteri (BDE-KF) ve Minnesota İş Tatmini Ölçeği (MİTÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 211 aile hekimliği asistanının %63,5'i kadın, %36,5'i erkekti. Katılımcıların BUÖ-KF ortalama puanı 1,55 olup, ölçek 0–7 aralığında puanlanmakta ve puan arttıkça umutsuzluk düzeyi artmaktadır. MİTÖ genel doyum puan ortalaması 2,96 olarak saptanmış olup, ölçek 1–5 aralığında puanlanmakta ve puan arttıkça iş tatmini düzeyi yükselmektedir. BDE-KF sınıflamasına göre katılımcıların %30,3'ünde hafif, %11,4'ünde orta ve %12,3'ünde şiddetli düzeyde depresif bulgular saptanmıştır. BDE-KF ile BUÖ-KF arasında pozitif yönlü, güçlü düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. BDE-KF ile MİTÖ ve alt boyutları arasında negatif yönlü orta-güçlü düzeyde, BUÖ-KF ile MİTÖ ve alt boyutları arasında ise negatif yönlü orta düzeyde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Yaş ile iş tatmini ve depresif bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülürken, yaş ile umutsuzluk arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan hiyerarşik lineer regresyon analizlerinde, ölçeklerin birbirlerinin anlamlı yordayıcıları olduğu; ayrıca yaş değişkeninin umutsuzluk düzeyini pozitif yönde ve anlamlı biçimde yordadığı ve bu alanda çalışmayı sürdürmeyi düşünmeyen katılımcıların iş tatmini düzeylerinin anlamlı biçimde daha düşük olduğu görülmüştür Sonuç: Bu çalışma, aile hekimliği asistanlarında umutsuzluk, iş tatmini ve depresif bulguların birbiriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kesitsel tasarım nedeniyle nedensel çıkarımlar yapılamamakla birlikte, elde edilen sonuçların aile hekimliği asistanlarının ruhsal iyilik hali ve iş tatminine yönelik bütüncül değerlendirmelere katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Family medicine residents constitute a psychologically vulnerable group due to the intensive workload, professional responsibilities, and pressures associated with the training process. Hopelessness, job satisfaction, and depressive symptoms are important concepts affecting both individual well-being and professional sustainability and are closely related to the quality of primary health care services. The aim of this study was to evaluate the relationships between hopelessness, job satisfaction, and depressive symptoms among family medicine residents. Materials and Methods: The data of this cross-sectional observational study were collected by administering an online survey questionnaire to 211 family medicine resident physicians. The questionnaire included sociodemographic and descriptive questions, the Beck Hopelessness Scale–Short Form (BHS-SF), the Short Beck Depression Inventory (BDI-SF), and the Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Results: Of the 211 family medicine resident participants, 63.5% were female and 36.5% were male. The mean BHS-SF score was 1.55, with scores ranging from 0 to 7, where higher scores indicate greater levels of hopelessness. The mean overall MSQ score was 2.96, with scores ranging from 1 to 5, indicating higher job satisfaction with increasing scores. According to the BDI-SF classification, 30.3% of participants had mild, 11.4% moderate, and 12.3% severe depressive symptoms. A strong positive and statistically significant correlation was found between BDI-SF and BHS-SF scores. Moderate-to-strong negative correlations were observed between BDI-SF and MSQ scores and its subscales, while moderate negative correlations were found between BHS-SF and MSQ scores and its subscales. No statistically significant relationship was observed between age and job satisfaction or depressive symptoms; however, a positive and statistically significant relationship was found between age and hopelessness. Hierarchical linear regression analyses demonstrated that the scales were significant predictors of each other; additionally, age positively and significantly predicted hopelessness levels, and job satisfaction scores were significantly lower among participants who did not intend to continue working in this field. Conclusion: This study demonstrates that hopelessness, job satisfaction, and depressive symptoms are interrelated among family medicine residents. Although causal inferences cannot be made due to the cross-sectional design, the results may contribute to a more comprehensive assessment of mental well-being and job satisfaction among family medicine residents.