Beyin metastazlı akciğer kanseri tanılı hastaların epidemiyolojik ve prognostik özellikleri: Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği 10 yıllık retrospektif kohort çalışması
Epidemiology and prognostic factors of lung cancer with brain metastasis: Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital Oncology Clinic 10-year retrospective cohort study
- Tez No: 1000027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Beyin metastazı, EGFR mutasyonu, ALK mutasyonu, Tirozin kinaz inhibitörü, İmmünoterapi, Kemoterapi, ECOG performans skoru, Lung cancer, Brain metastasis, EGFR mutation, ALK mutation, Tyrosine kinase inhibitor, Immunotherapy, Chemotherapy, ECOG performance status
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beyin metastazı gelişmiş akciğer kanseri hastalarının demografik, histolojik ve klinik epidemiyolojik özelliklerini incelemek; ayrıca beyin metastazı sonrası kemoterapi veya hedefe yönelik tedavi alan hastalarda sağkalım, hastalık prognozu ve sistemik hastalığı etkileyen faktörlerin değerlendirilerek analiz edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli kohort çalışmasında, 2014-2024 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği'nde beyin metastazı gelişmiş 131 akciğer kanserli hasta değerlendirilmiştir. Tanılar histopatolojik olarak doğrulanmış; beyin metastazı kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemeleri ile tanımlanmıştır. Klinik veriler, hastane otomasyon sisteminden ve PACS arşivlerinden elde edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, histolojik alt tip, tanı tarihi, beyin metastazı gelişim zamanı, sistemik tedavi modaliteleri, beyin cerrahisi öyküsü, ECOG performans skoru ve moleküler mutasyon profilleri (EGFR, ALK, ROS1, PD-L1, C-MET, T790M) kaydedilmiş; bu parametrelerin genel sağkalım üzerindeki etkileri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada incelenen 131 hastanın %75,6'sı erkek olup, ortalama tanı yaşı 60,88±8,90 yıl idi. Hastaların %63,4'ü KHDAK adenokarsinom, %9,2'si KHDAK skuamöz, %27,5'i KHAK tanısı almıştı. Moleküler analiz yapılabilen hastalarda EGFR mutasyonu %13,7, ALK translokasyonu %8,4 oranında saptandı; ancak %70,2'sinde mutasyon durumu bilinmiyordu. Medyan progresyonsuz sağkalım (PFS) 5,7 ay, medyan genel sağkalım (OS) 18,13 ay olarak hesaplandı. ALK pozitif hastalarda ortalama OS 41,57 ay ile en yüksek bulundu ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,006). EGFR mutasyonu taşıyan hastalarda ortalama OS 23,92 ay iken, mutasyon durumu bilinmeyen grupta 13,75 ay olarak saptandı. Tanı yıllarına göre değerlendirmede, 2019-2024 döneminde tanı alan hastaların hem PFS (6,42 ay vs 11,39 ay, p=0,013) hem de OS sürelerinin (19,27 ay vs 28,02 ay, p=0,014) daha kısa olduğu görüldü. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde, OS için bağımsız prognostik faktörler olarak de novo metastatik hastalık (HR=1,575, p=0,028), KHDAK skuamöz histolojisi (HR=2,209, p=0,014), KHAK tanısı (HR=1,719, p=0,017) ve platin içeren kemoterapi (HR=2,881, p=0,010) saptandı. Sonuç: Beyin metastazı gelişen akciğer kanseri hastalarında sağkalım, moleküler biyobelirteç durumu, histolojik alt tip ve tanı zamanındaki hastalık yayılımından önemli ölçüde etkilenmektedir. ALK ve EGFR mutasyonu pozitif hastalarda hedefe yönelik tedavilerin sağkalım avantajı sağladığı gösterilmiştir. Moleküler profillemenin rutin kullanımı, bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesi ve multidisipliner yaklaşımların benimsenmesi, bu hasta grubunda sağkalımın iyileştirilmesi için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the demographic, histological, and clinical epidemiological characteristics of lung cancer patients who developed brain metastasis, and to analyze overall survival, disease prognosis, and factors affecting systemic disease in patients receiving chemotherapy or targeted therapy following the development of brain metastasis. Materials and Methods: In this retrospective, single-center cohort study, 131 lung cancer patients who developed brain metastasis and were followed between 2014 and 2024 at the Oncology Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, University of Health Sciences, were evaluated. Diagnoses were histopathologically confirmed, and brain metastases were identified using contrast-enhanced magnetic resonance imaging (MRI), computed tomography (CT). Clinical data were obtained from the hospital automation system and PACS archives. Age, gender, histological subtype, diagnosis date, time of brain metastasis development, systemic treatment modalities, history of brain surgery, ECOG performance score, and molecular mutation profiles (EGFR, ALK, ROS1, PD-L1, C-MET, T790M) were recorded, and the effects of these parameters on overall survival were statistically analyzed. Results: Of the 131 patients included in the study, 75.6% were male, and the mean age at diagnosis was 60.88±8.90 years. Adenocarcinoma was the most common subtype (63.4%), followed by squamous cell carcinoma (9.2%) and small-cell lung cancer (27.5%). Among patients with available molecular data, EGFR mutation was detected in 13.7% and ALK translocation in 8.4%; however, mutation status was unknown in 70.2% of the cohort. Median progression-free survival (PFS) was 5.7 months, and median overall survival (OS) was 18.13 months. ALK-positive patients had the longest mean OS at 41.57 months, and this difference was statistically significant (p=0.006). Mean OS was 23.92 months in EGFR-mutant patients and 13.75 months in those with unknown mutation status. Evaluation according to diagnosis period revealed significantly shorter PFS (6.42 vs. 11.39 months, p=0.013) and OS (19.27 vs. 28.02 months, p=0.014) in patients diagnosed between 2019 and 2024. In multivariate Cox regression analysis, independent prognostic factors for OS included de novo metastatic disease (HR=1.575, p=0.028), squamous histology in NSCLC (HR=2.209, p=0.014), small-cell lung cancer diagnosis (HR=1.719, p=0.017), and receipt of platin-based chemotherapy (HR=2.881, p=0.010). Conclusion: Survival outcomes in lung cancer patients with brain metastasis are significantly influenced by molecular biomarker status, histological subtype, and disease extent at diagnosis. Targeted therapies provide survival benefits particularly in patients with ALK and EGFR mutations. Routine molecular profiling, individualized treatment strategies, and multidisciplinary management are essential for improving survival in this patient population.