İslamofobi'nin anlam yükleri: Fransız siyaseti ve medyası üzerine bir inceleme
The meanings of Islamophobia: A study on French politics and media
- Tez No: 1000028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATATORUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslamofobi, Islamophobia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; Fransa bağlamında İslamofobi olgusunun tarihsel kökenlerini, güncel tezahürlerini ve özellikle son yıllarda kazandığı yapısal ve kurumsal niteliği incelemektedir. Avrupa'daki en büyük Müslüman nüfusa sahip olması, laiklik ilkesini diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha katı ve merkezi bir biçimde uygulaması ve İslam'a ilişkin tartışmaların siyasal ve kamusal alanda yüksek görünürlüğe sahip olması, Fransa'yı bu araştırmanın odak noktası hâline getirmiştir. Bu bağlamda AB'nin en büyük problemlerinden birisi olan İslamofobi, Fransa özelinde ele alınmıştır. Çalışmanın önemi ve özgünlüğü, Fransız siyaseti ve medyasının İslamofobi'nin Fransa'daki yapısal ve anlamsal evrilme sürecindeki elde edilen bulgulardan kaynaklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı; İslamofobi'nin Fransa'nın tarihsel, siyasal ve toplumsal bağlamları içinde nasıl şekillendiğini ve İslam karşıtı tutumların medya ve siyasi mekanizmalar aracılığıyla nasıl kurumsal pratiklere dönüştüğünü analiz etmektir. Bu çerçevede çalışmanın temel problemi; Fransa'da İslamofobi'nin hangi tarihsel, siyasal ve toplumsal dinamikler üzerinden inşa edildiği ve bu olgunun nasıl olup da giderek açık bir İslam karşıtlığına evrildiği hususundadır. Çalışmanın temel hipotezi ise; Fransız medyasının, İslamofobik paylaşımları ile Fransız Aşırı Sağının, söylemsel ve pratiğe dayalı tutumları neticesinde İslamofobi'nin artık bir korku olmaktan çıkarak düşmanlık ve nefrete evrilmesi sürecinde anlamsal ve yapısal önemli rolleri bulunmaktadır. Bu tez içerik analiz yöntemiyle yürütülmüş; birincil kaynaklara dayalı akademik literatür, resmî raporlar ve medya içeriklerinden yararlanılmıştır. Bulgular; İslamofobi'nin Fransa'da bireysel önyargıların ötesine geçerek eğitim, istihdam, medya ve güvenlik politikaları gibi alanlarda yapısal ayrımcılık biçimleri ürettiğini ortaya koymaktadır. Araştırma, İslamofobi'nin çok katmanlı doğasını eleştirel bir perspektifle değerlendirerek toplumsal bütünleşmeyi güçlendirmeye yönelik çözüm önerileriyle sonlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical origins, current manifestations, and especially the structural and institutional nature of Islamophobia in recent years within the context of France. France's position as the country with the largest Muslim population in Europe, its stricter and more centralized application of secularism compared to other European countries, and the high visibility of discussions about Islam in the political and public spheres make it the focus of this research. In this context, Islamophobia, one of the biggest problems of the EU, is addressed specifically in the context of France. The importance and originality of the study stem from the findings obtained regarding the structural and semantic evolution of Islamophobia in France within the framework of French politics and media. The main aim of the study is to analyze how Islamophobia has taken shape within France's historical, political, and social contexts, and how anti-Islamic attitudes have been transformed into institutional practices through media and political mechanisms. Within this framework, the fundamental problem of the study is to determine the historical, political, and social dynamics upon which Islamophobia in France has been constructed, and how this phenomenon has gradually evolved into overt antiIslam sentiment. The main hypothesis of the study is that the French media, through their Islamophobic publications, and the French far-right, through their discursive and practical attitudes, have played significant semantic and structural roles in the process by which Islamophobia has transformed from a fear into hostility and hatred. This thesis was conducted using content analysis methodology; academic literature based on primary sources, official reports, and media content were utilized. The findings reveal that Islamophobia in France goes beyond individual prejudices and produces structural forms of discrimination in areas such as education, employment, media, and security policies. The research concludes by critically evaluating the multifaceted nature of Islamophobia and offering solutions to strengthen social integration.