Ortaokul 6. sınıf öğrencilerinde cümle piramidi tekniğinin kullanımının öğrencilerin dil bilgisine yönelik tutumlarına ve dil bilgisi başarılarına etkisi
The effect of the use of the sentence pyramid technique on the students' attitudes towards grammar and their achievement in grammar among 6th grade secondary school students
  1. Tez No: 1000042
  2. Yazar: SEDA TÜRKER HAMDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA OĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle piramidi tekniği, Dil eğitimi, The sentence pyramid technique, Language education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ortaokul 6.sınıf öğrencilerinde cümle piramidi tekniğinin kullanımının öğrencilerin dil bilgisine yönelik tutumlarına ve dil bilgisi başarılarına etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın verileri, 6.sınıf öğrencilerinden gönüllü olarak araştırmaya katılan on sekizer öğrenciden oluşturulan deney ve kontrol grupları üzerinden yürütülmüştür. Deney grubuna yapılacak Cümle Piramidi tekniği uygulamaları öncesinde ve sonrasında her iki sınıfa da uygulanan Başarı Testi ve Dil Bilgisine Yönelik Tutum Ölçeğinden elde edilen veriler kullanılarak ön test ve son test verileri toplanmıştır. Toplanan verilerin ve yapılan uygulamaların geçerliliğini ve güvenirliğini arttırmak için uygulamalar yapılmış olup, uzman görüşüne başvurulmuştur. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analiz işlemlerinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki gruplarda yer alan katılımcı sayısı düşük olduğundan dolayı non-parametrik analizler tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında kullanılan ölçüm araçlarının güvenilirliğinin belirlenmesi amacıyla güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda Cümle Piramidi tekniği eğitimi ile ortaokul 6.sınıf öğrencilerinin dil bilgisi öğrenimindeki başarılarında ve dil bilgisine karşı tutumlarında anlamlı bir farklılık ile geliştirebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of using the sentence pyramid technique on the attitudes towards grammar and grammar achievement of 6th-grade middle school students. Data for this research was collected from experimental and control groups, each consisting of eighteen 6th-grade students who voluntarily participated in the study. Before and after the Sentence Pyramid technique applications to the experimental group, pre-test and post-test data were collected using data obtained from the Achievement Test and the Grammar Attitude Scale administered to both classes. Further investigations were conducted to enhance the validity and reliability of the collected data and the applications performed, and expert opinions were sought. The SPSS program was used for the analysis of the data collected within the scope of the research. Since the number of participants in the research groups was small, non-parametric analyses were preferred. Reliability analysis was applied to determine the reliability of the measurement tools used in the research. The study concluded that using the Sentence Pyramid technique in training significantly improved the grammar learning success and attitudes towards grammar of 6th-grade middle school students