From Awareness to Action in the Twin Transition: A Comparative Greencomp Analysis of SMEs
İkiz Dönüşümde Farkındalıktan Eyleme: KOBİ'lerin Karşılaştırmalı Sürdürülebilirlik Yetkinliği Analizi
- Tez No: 1000098
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EFE BİRESSELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası Ticaret, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Energy, International Trade, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel sürdürülebilirlik, Finansal sürdürülebilirlik, KOBİ, Kuram uygulama boşluğu, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, Örgütsel sürdürülebilirlik, Industrial sustainability, Financial sustainability, Small and Medium Sized Firms, Theory-practice gap, Corporate sustainability, Social sustainability, Organizational sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) İkiz Dönüşüm (dijital ve yeşil dönüşüm) sürecindeki hazırlık seviyelerini Avrupa Birliği'nin GreenComp çerçevesi üzerinden incelemektedir. Farkındalık-Eylem Paradoksu`nu temel alan tez, KOBİ'lerin sürdürülebilirlik yetkinlikleri; bilişsel hazırlık ile fiili kurumsal entegrasyonları, yapısal hazırlık arasındaki kopukluğu nicelleştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye, İtalya, İspanya, Avusturya ve Belçika`dan 452 KOBİ'yi kapsayan veri seti üzerinde nicel analiz yapılmıştır. Çalışma kapsamında uyumsuzluğu ölçmek için özgün bir endeks (Gap Index) geliştirilmiştir. Bulgular, farkındalığın yüksek olmasına rağmen resmi yönetişim mekanizmalarının eksikliği nedeniyle belirgin bir yapısal boşluğun varlığını ortaya koymaktadır. İstatistiksel analizler, dijital ve yeşil yetkinlikler arasında güçlü bir korelasyon olduğunu doğrulamakta ve bu dönüşümlerin birbirine bağımlı olduğunu göstermektedir. KOBİ'lerin öncüler ve geride kalanlar olarak ayrıştığı bir dijital-yeşil bölünme tespit edilmiştir. Ek olarak firma büyüklüğünün, sektöre kıyasla başarı üzerinde daha belirleyici olduğu saptanmıştır. Tez, sürdürülebilirlik uyumunda temel darboğazın yönetişim eksikliği olduğu sonucuna varmakta ve uygulama eksikliğini gidermek için verilere dayalı ve ölçek odaklı politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the readiness of Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) for the Twin Transition (digital and green transformation) using the European Union's GreenComp framework. Addressing the Awareness-Action Paradox, the research aims to quantify the disconnect between SMEs' sustainability competence; cognitive readiness and their actual corporate integration; structural readiness. A quantitative analysis was conducted on a dataset of 452 SMEs across five countries; Türkiye, Italy, Spain, Austria and Belgium. The study introduces a novel metric, the Gap Index, to empirically measure this misalignment. Findings reveal a significant structural gap, indicating that while sustainability awareness is high, formal governance mechanisms are lacking. Statistical analysis confirms a strong positive correlation between digital and green competencies, suggesting these transformations are interdependent. Furthermore, a digital-green divide was identified, clustering SMEs into leaders and laggards, with company size acting as a more significant determinant of success than the sector. The thesis concludes that governance formalization is the primary bottleneck for sustainability adoption and offers size-specific policy recommendations to bridge the execution gap.