Genç erişkinlerde uyku kalitesi ile mental ve fiziksel yorgunluk arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sleep quality and mental and physical fatigue in young adults
- Tez No: 1000130
- Danışmanlar: DR. IŞIK GÖNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, yorgunluk, mental yorgunluk, fiziksel yorgunluk, genç erişkin, Sleep quality, Pittsburgh Sleep Quality Index, fatigue, mental fatigue, physical fatigue, young adult
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada 18–40 yaş arası bireylerde uyku kalitesi ile mental ve fiziksel yorgunluk arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya, 01.07.2025–31.08.2025 tarihleri arasında İstanbul SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18–40 yaş aralığında 178 birey dâhil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri sorgulanmış; uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), yorgunluk düzeyleri ise Chalder Yorgunluk Ölçeği (CYÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca katılımcıların vücut kitle indeksi (VKİ), dijital ekran süresi, kafein, sigara ve alkol kullanım durumları kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılarak yapılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 27,9±5,6 yıl olup, %62,4'ü (n=111) kadındır. Katılımcıların %56,7'sinde kötü uyku kalitesi, %61,8'inde yorgunluk saptanmıştır. PUKİ toplam puanlarının vücut kitle indeksi, medeni durum, sigara ve alkol kullanım durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Uyku kalitesi ile hem mental hem de fiziksel yorgunluk düzeyleri arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın bireylerde fiziksel yorgunluk düzeyi erkeklere kıyasla daha yüksek saptanmıştır. Günlük dijital ekran süresi arttıkça mental yorgunluk düzeylerinin arttığı görülmüştür. Eğitim düzeyi ile toplam yorgunluk puanları arasında anlamlı ilişki bulunurken; meslek ve gelir durumu ile yorgunluk arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda uyku kalitesindeki bozulmanın, genç erişkin bireylerde mental ve fiziksel yorgunluk düzeylerinin artışı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, birinci basamak sağlık hizmetlerinde yorgunluk yakınmasıyla başvuran bireylerde uyku kalitesinin değerlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between sleep quality and mental and physical fatigue in individuals aged 18–40 years. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study included 178 individuals aged 18–40 years who applied to the Family Medicine outpatient clinics of İstanbul University of Health Sciences Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 01.07.2025 and 31.08.2025. Sociodemographic characteristics of the participants were recorded; sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and fatigue levels were evaluated using the Chalder Fatigue Scale (CFS). In addition, body mass index (BMI), daily digital screen time, caffeine intake, smoking status, and alcohol consumption were recorded. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 26.0, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 27.9±5.6 years and 62.4% (n=111) were female. Poor sleep quality was identified in 56.7% of the participants, while 61.8% were classified as fatigued. PSQI total scores showed statistically significant differences according to body mass index, marital status, smoking status, and alcohol consumption. A positive and statistically significant correlation was found between sleep quality and both mental and physical fatigue levels. Physical fatigue levels were significantly higher in women compared to men. An increase in daily digital screen time was associated with higher mental fatigue levels. While a significant relationship was found between education level and total fatigue scores, no significant associations were observed between fatigue and occupation or income level. Conclusion: In this study, impaired sleep quality was found to be associated with increased mental and physical fatigue levels in young adults. These findings highlight the importance of assessing sleep quality in individuals presenting with fatigue in primary healthcare settings.