Yüksek sıcaklık etkisi altında perlit ikameli betonlarda eksenel çekme testlerine dayalı aderans-donatı kayması davranışının araştırılması
Investigation of adhesion-reinforcement shear behavior in perlite-substituted concretes based on axial tensile tests under high temperature conditions
  1. Tez No: 1000256
  2. Yazar: ONUR GÜRSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA KUMBASAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aderans dayanımı, Hafif beton, Yüksek sıcaklık, Çekme dayanım testi, Bond strength, Lightweight concrete, High temperature, Tensile strength test
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Betonarme yapılar, kullanım ömürleri boyunca çeşitli dış etkilere maruz kalmakta ve bu durum yapıların performans seviyelerinin hedeflenen tasarım kriterlerinden sapmasına neden olmaktadır. Betonarme yapılarda hasara yol açan en yaygın ve kritik dış etkilerden biri yüksek sıcaklıktır. Yüksek sıcaklık, betonarme yapının iki ana bileşeni olan beton ve donatının mekanik özelliklerini zayıflatarak yapısal performansı olumsuz etkilemektedir. Bu performans kaybındaki en kritik parametrelerden biri, betonarme davranışının temel mekanizmasını oluşturan donatı ile beton arasındaki aderans ilişkisidir. Yüksek sıcaklık etkisiyle beton bünyesinde meydana gelen mikro ve makro çatlaklar, aderans dayanımında belirgin düşüşlere yol açmaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilen tez çalışmasında; betonarme elemanlarda aderans davranışının sıcaklık etkisi altındaki değişimi çekip çıkarma (pull-out) deneyleri ile incelenmiştir. Çalışmada, geleneksel agregaya kıyasla daha üstün ısıl özelliklere sahip perlit agregası kullanılarak üretilen ve donatı yerleştirilen 25 ve 40 MPa basınç dayanımlı numuneler ile bunların geleneksel agregalı muadilleri (kontrol numuneleri) kıyaslanmıştır. Tüm numuneler 25 (referans), 200, 400, 600 ve 800 °C sıcaklık etkileri altında test edilmiştir. Elde edilen bulgular, perlit agregalı betonların yüksek sıcaklık altında daha fazla kütle kaybetmesine rağmen, donatı–beton aderansını koruma konusunda geleneksel betona göre daha avantajlı ve kararlı bir performans sergilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete structures are exposed to various external effects throughout their service life, which may cause deviations in structural performance from the intended design criteria. One of the most common and critical external factors leading to damage in reinforced concrete structures is high temperature. Elevated temperatures adversely affect structural performance by degrading the mechanical properties of both concrete and reinforcement, which are the two main components of reinforced concrete systems. One of the most critical parameters governing this performance degradation is the bond relationship between reinforcement and concrete, which constitutes the fundamental mechanism of reinforced concrete behavior. Micro- and macro-cracks that develop within the concrete matrix due to high-temperature exposure lead to significant reductions in bond strength. In this context, the present thesis investigates the variation of bond behavior in reinforced concrete elements under the influence of elevated temperatures through pull-out tests. The study compares reinforced concrete specimens with compressive strengths of 25 and 40 MPa produced using perlite aggregate—known for its superior thermal properties compared to conventional aggregates—with their conventional aggregate counterparts (control specimens). All specimens were tested under temperature exposures of 25 °C (reference), 200, 400, 600, and 800 °C. The results indicate that although perlite aggregate concretes exhibit greater mass loss under high temperatures, they demonstrate a more advantageous and stable performance in preserving the reinforcement–concrete bond compared to conventional concretes.