Astımlı hastaların klinik ve sosyodemografik özellikleri
Clinical and sociodemographic characteristics of patients with asthma
  1. Tez No: 1000281
  2. Yazar: EMİNE ZÜLAL EMSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: deri prick testi, komorbidite, astım, sigara maruziyet, kent, kırsal yaşam, skin prick test, comorbidity, asthma, cigarette exposure, urban, rural life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Astım hava yolu obstrüksiyonu, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve kronik inflamasyonla karakterize kronik heterojen bir hastalıktır. Astım 6 milyon çocuğun etkilendiği, çocukluk çağının en sık görülen kronik akciğer hastalığıdır. Yapılan son araştırmalarda giderek astım tanısı alan çocukların sayısında artma lehine olduğu bildirilmiştir. Astımlı kişilerde hava yolları, hayvan tüyü gibi alerjenlere veya sigara dumanı gibi hava yoluna zarar veren maddelere karşı etkili tepki verebilir. Bu çalışmada bölgesel olarak tanı almada farklılık olduğunu göstermek, kent-kırsal yaşamın astım tanısındaki etkilerini araştırarak farklılık oluşturup oluşturmayacağını araştırılarak literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğinde astım tanısı alan gerekli kriterleri sağlayan 500 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 3-18 yaş arası olan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların başvuru anındaki yaşları ve tanı aldığı yaşları, sosyodemografik özellikleri, beraberinde atopik hastalık görülme durumu, ailede atopik hastalık olup olmadığı, tanı sırasındaki deri prick testi sonucu ile serum alerjen spesifik IgE (İmmünoglobülin E) değeri, tanı anındaki kan mutlak eozinofil sayısı ve eozinofil yüzdesi, prematür doğum öyküsü varlığı, sigara maruziyeti, hastaların eşlik eden komorbid hastalık durumlarına hastanelerin bilgi sisteminden ulaşıldı ve çalışmaya dahil edildi. Araştırılan verilerin istatistiksel olarak karşılaştırılması yapıldı. Bulgular: Bu çalışmada erkek hasta oranı kız hastalara göre yüksek bulunmuştur. Prematür doğum öyküsü olan hastaların astım tanısı alanlarda düşük oran olduğu saptanmıştır. Sigara maruziyetinin astım tanılı olan hastalarda yüksek olduğu görülmüştür. Komorbidite varlığının astım tanısında pozitif etki sağladığı görülmüştür. Komorbidite varlığında rinitin diğer hastalıklara göre daha çok etken olduğu görülmüştür. Egzemanın, besin alerjisi varlığına göre astımı daha çok tetiklediği görülmüştür. Kentte yaşayan astım tanısı alanların kırsal bölgede yaşayanlara göre oranı yüksektir. Deri prick testinin yapıldığı etkenlerin sayısı arttıkça astım tanısı alanların sayısının arttığı verilenmiştir. Deri prick testinde en çok pozitifliğin çayır alerjisi olarak bulunmuştur. Ailesinde atopik hastalık olan kişilerin, atopik hastalığı olmayan ailelere göre astım tanılı olmasının yüksek olduğu belirtilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuçları olarak astım tanılı hastaların, eşlik eden atopik hastalıkların, genetik faktörün, ailelerindeki atopik hastalık varlığı, sigaraya maruz kalma, deri prick test sonucunun tanıdaki önemli vurgulanmaktadır. Hastaların kentsel-kırsal yaşamının tanıdaki değeri önem kazanmıştır. Çocukluk çağında görülen astımın bölgesel maruziyet, genetik etken, çevresel faktörlerin etkilemesi, laboratuvar özelliklerinin bilinmesi hastaların tanı almasının çeşitliliğini vurgulayıp, bölgesel farklılığa-etkenlere göre en uygun tedavinin başlanmasına katkıda bulunurken uygun önleme planlarının geliştirilmesine destek vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a chronic, heterogeneous disease characterized by airway obstruction, airway hyperresponsiveness and chronic inflammation. Asthma affects approximately six million children and is the most common chronic lung disease in childhood. Recent studies have demonstrated an increasing prevalence of asthma diagnoses among children. In individuals with asthma, the airways may react strongly to allergens, such as animal dander, or to harmful substances, such as cigarette smoke. The aim of this study is to investigate whether there are regional differences in asthma diagnosis and whether urban or rural living has an impact on asthma diagnosis, thereby contributing to the existing literature. Materials and Methods: A total of 500 patients who met the necessary criteria and were diagnosed with asthma at the Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic of Kayseri City Hospital were included in the study. Patients aged between 3 and 18 years were recruited. Data were collected from the hospital information system, including patients' age at admission and at diagnosis, sociodemographic characteristics, presence of accompanying atopic diseases, family history of atopy, skin prick test results and serum allergen-specific IgE levels at diagnosis, absolute eosinophil count and eosinophil percentage at diagnosis, history of premature birth, exposure to tobacco smoke and comorbid conditions. The collected data were subjected to statistical analysis and comparative evaluation. Results: In this study, the proportion of male patients was found to be higher than that of female patients. The rate of asthma diagnosis was lower among patients with a history of premature birth. Exposure to cigarette smoke was found to be higher in patients diagnosed with asthma. The presence of comorbidities had a positive effect on asthma diagnosis. Among comorbidities, rhinitis was found to be more strongly associated with asthma than other conditions. Eczema was found to trigger asthma more than food allergies. The proportion of asthma diagnoses was higher in urban areas compared to rural areas. As the number of allergens tested in skin prick tests increased, the number of patients diagnosed with asthma also increased. Grass allergy was the most frequently observed positive result in skin prick tests. It was also found that individuals with a family history of atopic disease had a higher likelihood of being diagnosed with asthma compared to those without such a history. Conclusion: The results of this study highlight the significance of accompanying atopic diseases, genetic predisposition, family history of atopy, exposure to cigarette smoke and skin prick test results in the diagnosis of asthma. The role of urban versus rural living conditions has also gained importance in diagnosis. Regional exposure, genetic and environmental factors and knowledge of laboratory characteristics in childhood asthma emphasize the diversity of diagnoses. These findings are expected to support the initiation of the most appropriate treatment based on regional differences and contributing factors, as well as to aid in the development of effective prevention strategies.