Koyunlarda Babesıa ovis'in moleküler prevalansı ve genetik karakterizasyonu
Molecular prevalence and genetic characterization of Babesia ovis in sheep
  1. Tez No: 1000335
  2. Yazar: ŞÜKRÜ SERDEN YILDIRIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Parazitoloji, Veterinary Medicine, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Babesia ovis, koyun, prevalans, filogenetik analiz, Babesia ovis, phylogenetic analyses, prevalence, sheep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kayseri ilinin Develi ilçesindeki koyunlarda Babesia ovis'in varlığını, prevalansını ve genetik çeşitliliğini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Toplam 125 koyun kan örneği mikroskobik ve moleküler yöntemlerle incelenmiştir. Bu amaçla, 2025 yılında Develi yöresinde farklı yaş ve cinsiyetteki toplam 125 Akkaraman ırkı koyundan EDTA'lı tüplere kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden sürme frotiler hazırlanmış, tekniğine uygun olarak boyanmış ve mikroskopta Babesia piroplasmları yönünden incelenmiştir. Geri kalan kan örneklerinden genomik DNA izolasyonu gerçekleştirildikten sonra elde edilen izolatlar, B. ovis'in 18S rRNA gen bölgesini amplifiye eden spesifik primerlerle PCR analizine tabi tutulmuştur. Hem kan frotilerinin mikroskobik muayenesinde hem de PCR analizleri sonucu yalnızca iki (%1,6) örnek B. ovis DNA'sı yönünden pozitif belirlenmiştir. Pozitif belirlenen amplikonlar, sekans analizlerine tabi tutularak hedef gen bölgesine ait nükleotid dizilimler elde edilmiştir. İki izolatın 18S rRNA gen bölgelerinin kendi aralarında nükleotit farklılığı saptanmamıştır. Bu nedenle elde edilen izolatlardan yalnızca biri GenBank veri tabanlarına kaydedilmiş (PX606435) ve diğer B. ovis izolatları ile çoklu hizalamaları yapılarak filogenetik analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan çoklu hizalama ve filogenetik analizler sonucunda B. ovis izolatımızın Türkiye (OR984761, MN493112, KU342695, KY867435), İran (KY581552), Irak (MN309740) ve İspanya (AY533146)'dan bildirilen B. ovis izolatları ile birlikte kümelendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma ile Develi yöresinde koyunlarda B. ovis'in varlığı hem mikroskobik hemde moleküler olarak araştırılmış, pozitif belirlenen izolatların moleküler karakterizasyonu yapılmış, Türkiye ve dünyadaki diğer B. ovis izolatları ile filogenetik ilişkileri belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, yöredeki babesiosis kontrolü için düzenli tarama programlarının uygulanması ve etkin vektör kontrolü önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the presence, prevalence, and genetic diversity of Babesia ovis in sheep in the Develi district of Kayseri Province. A total of 125 sheep blood samples were examined using microscopic and molecular methods. For this purpose, blood samples were collected in 2025 from 125 Akkaraman sheep of different ages and sexes in the Develi region into EDTA-containing tubes. Thin blood smears were prepared from the samples, properly stained, and examined microscopically for Babesia piroplasms. Genomic DNA was extracted from the remaining blood samples, and the obtained isolates were subjected to PCR analysis using specific primers targeting the 18S rRNA gene region of B. ovis. Both microscopic examination of the blood smears and PCR analysis revealed that only two samples (1.6%) were positive for B. ovis DNA. The positive amplicons were sequenced to obtain nucleotide sequences of the target gene region. No nucleotide variation was detected between the 18S rRNA gene regions of the two isolates. Therefore, only one of the isolates was submitted to the GenBank database (Accession number: PX606435), and multiple sequence alignments were performed with other B. ovis isolates, followed by phylogenetic analyses. The results of the multiple alignment and phylogenetic analyses indicated that our B. ovis isolate clustered with isolates previously reported from Türkiye (OR984761, MN493112, KU342695, KY867435), Iran (KY581552), Iraq (MN309740), and Spain (AY533146). In conclusion, this study demonstrated the presence of B. ovis in sheep from the Develi region through both microscopic and molecular methods. The molecular characterization of the positive isolate was carried out, and its phylogenetic relationships with other B. ovis isolates from Türkiye and around the world were determined. These findings highlight the importance of implementing regular screening programs and effective vector control strategies for the management of babesiosis in the region.