From fields to laboratory: Following the critically endangered piyan (vuralia turcica) from an ecofeminist perspective
Araziden laboratuvara: Nesli kritik tehlike altındaki pıyanın (vuralıa turcıca) ekofeminist bir bakış açısından izini sürmek
  1. Tez No: 1000376
  2. Yazar: AYŞE MELİS OKAY URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER SELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Bilim ve Teknoloji, Anthropology, Sociology, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nesli tehlike altındaki türler, genetik kaynaklar, politik-ekoloji, ekofeminizm, biyoteknoloji ve koruma, Endangered species, genetic resources, political ecology, ecofeminism, biotechnology and conservation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez, Batı Anadolu'da nesli tehlike altındaki Piyan bitkisinin (Vuralia turcica) tarımsal genişleme ve ekolojik bozulma sebebiyle yok olurken, aynı anda koruma ve biyoteknolojiyle genetik bir kaynak olarak metalaştırılarak 'muhafaza' edilmesini inceler. Nitel, çok sahalı bir araştırmaya dayanarak Piyan'ı Eber-Akşehir sulak alan havzasında ve botanik bahçe, laboratuvarlar ile bakanlıklar gibi kurumsal mekanlarda izliyorum. Bu çalışma; görüşmeler, gözlem ve bilimsel, politika ve koruma belgelerinin analizini bir araya getirir. Piyan vakası, ekofeminist bir çerçeve içinde politik ekoloji; metabolik yarılma ve metalaştırmaya yönelik Marksist eleştiriler ve insan-ötesi Bilim ve Teknoloji Çalışmaları (STS) perspektifleriyle ele alınır. Bulgular, barajlar, sulama kanalları, tarımsal yayılma ve kimyasal kullanımıyla Piyan'ın yaşam alanının parçalandığını; bitkinin kuruyan göl suyu ile genişleyen ekim alanı arasında sıkıştığını gösteriyor. Bitki materyali ex-situ alanlara ve laboratuvarlara taşınıyor; sıra dışı çok karpelli ovaryumu daha verimli baklagiller için 'umut' vaadiyle değer kazanıyor. Tez, Piyan'a zarar veren üretim zincirlerinin onu 'kurtarma' adına yeni bir çıkarım hattı da ürettiğini; yerel emek ve bilgiyi geri plana ittiğini savunuyor. Ayrıca kale tipi koruma ve spekülatif genetik projelerin kurumları yeniden merkeze alıp katılımı sınırladığını, erişim ile fayda paylaşımı sorularını açıkta bıraktığını gösteriyor. Çalışma, su yönetimi, koruma ve tarımı birbirine bağlayan; destekleyici, bakım temelli ve yerel yaklaşımlar içinde tasarlanmış; çoğu zaman görünmez kalan insan ve insan-ötesi yaşamları gözeten politikalara çağrıda bulunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines how the endangered plant Piyan (Vuralia turcica) in western Anatolia is pushed toward extinction by agricultural expansion and ecological degradation, while being extracted, commodified, and preserved as a genetic resource through conservation and biotechnology. Drawing on multi-sited fieldwork, I follow Piyan across the Eber-Akşehir wetland basin and into institutional sites (a botanic garden, laboratories, and official ministries). The study combines interviews, observation, and analysis of scientific, policy, and conservation documents. Piyan as a case explored through political ecology, Marxist critiques of metabolic rift and commodification, and more-than-human Science and Technology Studies (STS) within a ecofeminist framework. The findings present how dams, irrigation canals, orchard expansion, and chemical-intensive farming have fragmented Piyan's habitat, leaving it to persist between drying lake water and advancing cultivation. The plant material is moved to ex-situ plots and labs, where Piyan's unusual multi-carpellary ovary is framed as promising for higher-yield Fabaceae crops. I argue that the same production chains that harm Piyan also produce new routes for 'saving' it through extraction, while sidelining local labor and knowledge. I also show how fortress-style protection and speculative genetic projects can recenter institutions, limit meaningful participation, and keep access and benefit sharing unresolved. The study calls for policies that link water governance, conservation, and farming, designed within supportive, care-based, and local approaches that are attentive to often-invisible human and more-than-human lives.