Bir sohbet robotu uygulamasının sekizinci sınıf öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygı düzeylerine ve İngilizce konuşma performanslarına etkisi
The effect of a chatbot application on eighth graders' English speaking anxiety levels and English speaking performance
  1. Tez No: 1000411
  2. Yazar: TUĞBA GÜRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE OKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil becerileri, Dil öğretimi, Eğitsel robot, Konuşma kaygısı, Yabancı dil sınıf kaygısı, Yabancı dil öğretimi, Yapay zeka, İkinci dil öğretimi, İngilizce, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Language skills, Language teaching, Educational robot, Speech anxiety, Foreign language classroom anxiety, Foreign language teaching, Artificial intelligence, Second language teaching, English, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Yıllardır süregelen dil öğretme ve dil öğrenme sürecine yapay zekânın da dahil olmasıyla, bu süreç artık klasik yöntemlerin dışında yeni bir hâle evrilmiştir. Hemen hemen her alanda yaygın olarak kullanılmaya başlanan yapay zekâ destekli sohbet robotlarının İngilizce öğretiminde yaratacağı etki, araştırmacıların merak konusu olmuştur. Bu alanda çok fazla araştırma olmamasından hareketle mevcut çalışmanın bu alandaki eksikliğe bir katkıda bulunacağı öngörülmektedir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırmada, Call Annie adlı yapay zekâ destekli sohbet robotunun öğrencilerin İngilizce konuşma performansı ve İngilizce konuşma kaygı düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmaya, rastgele atama yöntemiyle belirlenen, bir devlet okulunda sekizinci sınıfta okuyan 30 öğrenci (kontrol grubu 15 öğrenci, deneysel grup 15 öğrenci) katılmıştır. Bu doğrultuda, karma yöntemin kullanılmasıyla hem nitel hem de nicel verilere ulaşılmıştır. Süreçte herhangi bir sorun çıkmayacağına dair emin olabilmek amacıyla, araştırmaya dahil olmayan farklı öğrencilerle bir pilot uygulama yapılmıştır. Kontrol grubuna öğretmen öncülüğünde konuşma dersleri verilmiş olup deney grubunda ise öğretmen eşliğindeki İngilizce konuşma derslerinde sohbet robotu kullanılmıştır. 12 haftalık araştırma sürecine başlamadan önce, araştırmacı tarafından grupların her ikisine İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği, sonrasında da araştırmacı ve ikinci bir İngilizce öğretmeni tarafından ön test olarak öğrencilerin İngilizce Konuşma performanslarını ölçen konuşma sınavı yapılmıştır. İngilizce Konuşma Performansı Değerlendirme Rubriği'nin uygulanması ise, her bir öğrencinin sınavının hemen sonrasında gerçekleşmiştir. Uygulama sürecin sonunda, son-test olarak yine aynı yöntemle değerlendirmeler yapılmıştır. Böylelikle nicel verilere ulaşılmıştır. Nitel veriler ise, yarı yapılandırılmış görüşme formunun değerlendirilmesi sonucu elde edilmiştir. Sonuçta, deney grubu ile yapılmış olan dersler ile kontrol grubu ile yapılmış olan dersler doğrultusunda öğrencilerin İngilizce konuşma performansları değerlendirme puanları arasında anlamlı bir fark oluşmadığı ancak deney grubundaki öğrencilerin İngilizce konuşma kaygılarında bir azalma olduğu belirlenmiştir. Çoğu öğrenci sohbet robotu ile yapılan derslerden zevk aldıklarını ve bu uygulamanın eğlenceli, faydalı ve dezavantajı olmayan bir uygulama olduğu yönünde fikirlerini belirtmişlerdir. Bu çalışma ile genel anlamda İngilizce öğretim ve öğrenim sürecinde sohbet robotları gibi teknoloji tabanlı araçların kullanımının sonuçlarının dil öğrenme deneyimlerini nasıl etkileyebileceği irdelenmiş olup özellikle de konuşma kaygısını azaltma ve konuşma becerilerini artırma açısından öğretmenlere ve bu alanda çalışma yürütecek olan araştırmacılara fikir vermesi ve alandaki eksikliklerin giderilmesine yönelik katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Through the integration of artificial intelligence into the language teaching and language learning process that has been going on over the years, the process has evolved beyond classical methods into a new form. The effect that artificial intelligence based chatbots - now widely used in almost every field - may have on English language teaching has become a matter of curiosity among researchers. Based on the fact that there are not many studies in this area, the study aims to contribute to the deficiency in this field. In line with this aim, the study investigated the effects of Call Annie, an AI-based chatbot, on students' English speaking performance and English speaking anxiety levels. The study involved 30 students (15 in the control group and 15 in the experimental group), who were randomly assigned, and who were 8th graders from a state school. A mixed-method approach was adopted to collect both quantitative and qualitative data in line with the research objectives. To make sure that there would be no problems in the process, a pilot study was conducted with different students who were not included in the study. The control group was given teacher-led speaking lessons, and the chatbot was used for the experimental group in the teacher-led speaking lessons. Before the 12-week study began, the English-Speaking Anxiety Scale was administered to both groups by the researcher. Following this, to measure students' English-speaking performance, a speaking test was conducted as a pre-test by the researcher and a second English teacher. The English-Speaking Performance Assessment Rubric was administered immediately after each student's speaking test. At the end of the administration process, evaluations were made with the same method as post-tests. Thus, quantitative data were obtained. Qualitative data were obtained through a semi-structured interview form. As a result, it was determined that there was no significant difference between the English speaking performance evaluation scores of the students in the experimental group and the control group, but there was a decrease in the English speaking anxiety level of the students in the experimental group. Most of the students stated that they enjoyed the lessons conducted with the chatbot and that this application was fun, useful and free of disadvantages. This study examines how the use of technology-based tools such as chatbots in the process of teaching and learning English may affect language learning experiences in general, and it particularly aims to provide insights for teachers and researchers who will work in this field in terms of reducing speaking anxiety and enhancing speaking skills, as well as contribute to address the gap in the field.