Diyabetik periferik nöropatisi olan ve olmayan tip 2 diabetes mellituslu olgular ile sağlıklı bireylerde fonksiyonel egzersiz kapasitesi, kas kuvveti, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of functional exercise capacity, muscle strenght,quality of life and physical activity levels in healthy individuals with Type 2 diabetes mellitus and without diabetic peripheral neuropathy
- Tez No: 665291
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SAVCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiotherapy and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Diyabetik Periferik Nöropati, Fonksiyonel Egzersiz Kapasitesi
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, DPN'si olan ve olmayan Tip 2 DM'li olgular ile sağlıklı bireylerin fonksiyonel egzersiz kapasitesi, kas kuvveti, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerini karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya, 32 Tip 2 DM'li (Grup 1) , 32 DPN'li Tip 2 DM hastası (Grup 2) ve 30 sağlıklı gönüllü birey (Kontrol Grubu) olmak üzere toplam 94 kişi alındı. Katılımcıların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları ve EMG sonuçları dosyalarından kaydedildi. Vücut kompozisyonu biyoelektrik impedans analiz sistemi Bodystat 1500 cihazı ile değerlendirildi. Nöropati semptom şiddeti değerlendirmesi için Nöropati Semptom Skoru ölçeği kullanıldı. Periferal kas kuvveti (diz ekstansiyon, ayak bileği plantar fleksiyon ve eversiyon ve el kavrama kuvvetleri) hand-held dinamometre ve el dinamometresi ile ölçüldü. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi altı dakika yürüme testi (6DYT) ve altı dakika basamak testi (6 DBT) ile değerlendirildi. Genel alt ekstremite kas kuvveti ve fonksiyonu değerlendirmesinde 30 sn otur-kalk testi kullanıldı. Genel yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NHP) anketi, hastalığa özgü yaşam kalitesi Ferrans ve Powers Yaşam Kalitesi Endeksi Diabetes Mellitus Versiyonu anketi ve fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği - Kısa Form(IPAQ- Kısa Form) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Grup 1 ve Grup 2'nin diz ekstansiyon, ayak bileği plantar fleksiyon ve eversiyon kas kuvvetleri, altı dakika yürüme mesafesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı (p< 0,05). Üç grup arasında el kavrama kuvvetleri ve fiziksel aktivite düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p> 0,05). Üç grup arasında 6 DBT ve 30 sn otur-kalk testi sonuçları arasında anlamlı fark bulundu (p< 0,05). Grup 2' nin 6 DBT, 30 sn otur-kalk testi sonuçları ve genel yaşam kalitesi Grup 1 ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p< 0,05). Hastalığa özgü yaşam kalitesinde Grup 2'nin sadece sağlık ve fonksiyonellik alt parametresi Grup 1' göre anlamlı olarak düşük bulundu(p< 0,05) . Grup 1 ve Grup 2'nin oturma süresi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p< 0,05). Sonuç: DPN olan ve olmayan Tip 2 DM olguların fonksiyonel egzersiz kapasitelerinin, kas kuvvetlerinin ve yaşam kalitelerinin ve oturma sürelerinin olumsuz yönde etkilendiği bulundu. Fonksiyonel egzersiz kapasitesini (6DBT) ve alt ekstremite fonksiyonel düzeyini değerlendiren (30 saniye otur kalk testi) testlerin kliniklerde DPN olan olguların, nöropatisi olmayan DM olgularından ayırt edilmesinde kullanılabilecek basit ve etkili değerlendirme yöntemleri olduğu gösterildi. Tip 2 DM olgularının fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarında kliniklerde uygulanabilecek testlerin hem hastalığın yönetimi hem de oluşabilecek diyabete özgü komplikasyonların önlenmesi ve azaltılması yönünden önemli olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the functional exercise capacity, muscle strength, quality of life and physical activity levels of Type 2 DM patients with and without DPN and healthy individuals. Method: A total of 94 individuals participated in the study; 32 with Type 2 DM (Group 1), 32 Type 2 DM patients with DPN (Group 2), and 30 healthy volunteers (Control Group). Demographic characteristics, laboratory findings and EMG results of the participants were recorded from their files. Body composition was evaluated with the bioelectrical impedance analysis system Bodystat 1500 device. Neuropathy Symptom Score scale was used to evaluate neuropathy symptom severity. Peripheral muscle strength (knee extension, ankle plantar flexion and eversion, and hand grip strengths) was measured with a hand-held dynamometer and hand dynamometer. Functional exercise capacity was evaluated using the six-minute walking test (6 DYT) and the six-minute step test (6 DBT). 30 sec sit-to-stand test was used to evaluate general lower extremity muscle strength and function. Overall quality of life was assessed using Nottingham Health Profile (NHP) questionnaire, disease-specific quality of life Ferrans and Powers Quality of Life Index Diabetes Mellitus Version questionnaire, and physical activity levels using the International Physical Activity Scale - Short Form (IPAQ-Short Form). Results: Knee extension, ankle plantar flexion and eversion muscle strength, six-minute walking distance in Group 1 and Group 2 were significantly decreased compared to the control group (p< 0,05). There was no significant difference between the three groups in terms of hand grip strength and physical activity levels (p> 0.05).