Automated identification of sheet metal parts using deep learning techniques
Derin öğrenme teknikleri kullanılarak sac metal parçaların otomatik tanımlanması
- Tez No: 1000495
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN KAPUCU, DOÇ. DR. ALİ KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik tanıma, Çelik sac, Automatic identification, Steel sheet
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sac metal parçalarının doğru ve güvenilir bir şekilde tanımlanması ve sınıflandırılması, modern üretim ortamlarında üretim verimliliğinin artırılması, kalite kontrolün iyileştirilmesi, izlenebilirliğin sağlanması ve operasyonel maliyetlerin azaltılması açısından kritik bir öneme sahiptir. Barkodlama, etiketleme ve mürekkep püskürtmeli işaretleme gibi geleneksel tanımlama yöntemleri, etiket bozulmaları, yanlış konumlandırma, yüzey yansımaları ve mekanik deformasyonlar nedeniyle yeterli güvenilirliği sağlayamamaktadır. Bu çalışmada, düz ve şekillendirilmiş sac metal parçalarının otomatik tanımlanması için bütünleşik bir derin öğrenme yaklaşımı sunulmaktadır. Düz sac parçaları için iki boyutlu (2B) teknik çizimlerden elde edilen görüntüler, şekillendirilmiş veya bükülmüş sac parçalar için ise üç boyutlu (3B) Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) modellerinden üretilen çoklu bakış açılı sentetik görüntüler kullanılarak InceptionV3 tabanlı bir Evrişimsel Sinir Ağı (CNN) ile sınıflandırılmıştır. Sonuçlar, önerilen sistemin düz sac metal parçalar için %96 Top-1, %99,36 Top-3 ve %100 Top-5 doğruluk oranlarına, şekillendirilmiş veya bükülmüş sac metal parçalar için ise %98,6 Top-1 ve sırasıyla %99,9 Top-3 ve %100 Top-5 doğruluk oranlarına ulaştığını göstermektedir. Manuel müdahaleyi ortadan kaldıran bu yaklaşım, sac metal endüstrisinde akıllı üretim uygulamaları için ölçeklenebilir, güvenilir ve gerçek zamana yakın bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Accurate and reliable identification and classification of sheet metal parts are critical for improving production efficiency, enhancing quality control, ensuring traceability, and reducing operational costs in modern manufacturing environments. Conventional identification methods such as barcoding, labeling, and inkjet marking fail to provide sufficient reliability due to label degradation, incorrect placement, surface reflections, and mechanical deformations. This study presents an integrated deep learning–based approach for the automated identification of flat and formed sheet metal parts. Flat sheet metal parts are classified using images derived from two- dimensional (2D) technical drawings, while formed or bent sheet metal parts are classified using multi-view synthetic images generated from three-dimensional (3D) Computer-Aided Design (CAD) models, both employing an InceptionV3-based Convolutional Neural Network (CNN). The results show that the proposed system achieves a Top-1 accuracy of 96% with 99.36% Top-3 and 100% Top-5 accuracies for flat sheet metal parts, and a Top-1 accuracy of 98.6% with Top-3 and Top-5 accuracies of 99.9% and 100%, respectively, for formed or bent sheet metal parts. By eliminating manual intervention, this approach provides a scalable, reliable, and near real-time solution for smart manufacturing applications in the sheet metal industry.