Ege Kırık Liyazon Servisi 3 yıllık izlemi: Hastaların klinik profili ve sistemin etkinliği
Three-year follow-up of the Ege Fracture Liaison Service: Patients' clinical profile and system effectiveness
- Tez No: 1000506
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇAPACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kalça kırıkları, Komorbidite, Postmenopozal osteoporoz, İkincil koruma, Hip fractures, Comorbidity, Secondary prevention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışma, Ege Kırık Liyazon Servisi'nde izlenen hastaların klinik profillerini ve sistemin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Osteoporotik kırıkların yaşlı nüfusta önemli mortalite ve morbiditeye yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, kırık sonrası yönetimde multidisipliner yaklaşımların sonuçlarının ortaya konması amaçlanmıştır. 2021 – 2024 yılları arasında serviste izlenen 500 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, kırık lokalizasyonları, eşlik eden hastalıkları, uygulanan tedavi yöntemleri, mortalite ve morbidite oranları analiz edilmiştir. Kırık sonrası fonksiyonel durum, yardımcı cihaz kullanımı ve osteoporoz tedavisi alma durumları incelenmiştir. Hastaların %71,5'i kadın, %28,5'i erkek ve ortalama yaş 78,5 idi. En sık görülen kırık türü intertrokanterik (%48,7) olup, kırıkların %95,8'i düşmeye bağlı gelişmişti. Hastaların %94,2'sine cerrahi tedavi uygulanmış, en sık tercih edilen yöntem intramedüller çivileme olmuştur (%63). Mortalite oranı %28,4 olarak saptanmış ve ölümlerin büyük bölümü taburculuk sonrası ilk yıl içinde gerçekleşmiştir. Hastaların kırık sonrası fonksiyonel durumlarında belirgin bozulma gözlenmiş, %53,4'ü yatalak veya ev içi sınırlı ambule hale gelmiştir. Osteoporoz için farmakolojik tedavi başlanma oranı kırık sonrası %40,2 olup, özellikle denosumab (%60) ve zoledronik asit (%27) öne çıkmıştır. Elde edilen bulgular, osteoporotik kırıkların yaşlı nüfusta yüksek mortalite ve morbiditeye neden olduğunu ve kırık sonrası yaşam kalitesini ciddi şekilde azalttığını göstermektedir. Liyazon servisinin uygulanmasıyla hastaların değerlendirilmesinde standardizasyon sağlanmış olsa da, özellikle osteoporoz tedavisinin başlanması ve tedaviye uyumun artırılmasında gelişmeye ihtiyaç vardır. Düşme önleyici stratejilerin, osteoporoz tedavisinin ve hasta-aile eğitim programlarının yaygınlaştırılması, kırık sonrası mortalite ve morbiditeyi azaltmada kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the clinical profiles of patients followed at the Ege Fracture Liaison Service (FLS) and to assess the effectiveness of the system. Given that osteoporotic fractures lead to significant mortality and morbidity in the elderly population, this research highlights the outcomes of multidisciplinary approaches in post-fracture management. Methods: A total of 500 patients followed between 2021 and 2024 were retrospectively analyzed. Patient demographics, fracture locations, comorbidities, treatment modalities, and mortality/morbidity rates were evaluated. Post-fracture functional status, use of assistive devices, and adherence to osteoporosis treatment were also examined. Results: The study population consisted of 71.5% females and 28.5% males, with a mean age of 78.5 years. The most common fracture type was intertrochanteric (48.7%), and 95.8% of fractures resulted from falls. Surgical intervention was performed in 94.2% of patients, with intramedullary nailing being the most frequent method (63%). The mortality rate was 28.4%, with most deaths occurring within the first year post-discharge. A significant decline in functional status was observed; 53.4% of patients became bedridden or limited to indoor ambulation. The initiation rate of pharmacological treatment for osteoporosis was 40.2%, with denosumab (60%) and zoledronic acid (27%) being the primary choices. Conclusion: Findings indicate that osteoporotic fractures cause high mortality and morbidity in the elderly, severely impairing quality of life. While the implementation of the Fracture Liaison Service has standardized patient assessment, improvements are needed in initiating and maintaining adherence to osteoporosis treatment. Expanding fall prevention strategies, optimizing medical therapy, and implementing patient-family education programs are critical to reducing post-fracture complications.