Kronik böbrek hastalığı tanısı olan hastalarda ekokardiyografik olarak diyastolik parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of diastolic parameters by echocardiography in patients diagnosed with chronic kidney disease
- Tez No: 1000515
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Diyastolik disfonksiyon, NT-proBNP, Chronic kidney disease, Diastolic dysfunction, NT-proBNP
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
MISGINOVA SH, Kronik Böbrek Hastalığı Tanısı Olan Hastalarda Ekokardiyografik Olarak Diyastolik Parametrelerinin Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Kronik böbrek hastalığı (KBH), kardiyovasküler (KV) morbidite ve mortalite açısından yüksek risk taşıyan bir durumdur. KBH'li bireylerde özellikle sol ventrikül (LV) diyastolik disfonksiyonu (DD), erken dönemde belirlenebilen önemli kardiyak değişikliklerden biridir. Bu çalışmada, non-diyalitik KBH tanılı 300 hasta, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) düzeylerine göre G3a (45–59 ml/dk/1,73 m²; n=128), G3b (30–44 ml/dk/1,73 m²; n=97) ve G4–5 (<30 ml/dk/1,73 m²; n=75) gruplarına ayrılmıştır. Albümin/kreatinin oranı (ACR) değerlendirilen 275 hastada ise A1 (<30 mg/g; n=104), A2 (30–300 mg/g; n=83) ve A3 (≥300 mg/g; n=88) grupları oluşturulmuştur. Bulgular, bu eGFR ve ACR grupları arasında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmada, 2016 Amerikan Ekokardiyografi Derneği (ASE) ve Avrupa Kardiyovasküler Görüntüleme Derneği (EACVI) tarafından belirlenen DD kriterleri kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda, hastaların %6,7'sinde (n=20) kesin DD, %26,7'sinde ise (n=80) gri zon (indeterminate) DD saptanmıştır. N-terminal pro-B tipi natriüretik peptid (NT-proBNP) düzeyleri, eGFR ve ACR grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). eGFR azaldıkça, LV yapısal parametreleri anlamlı olarak artmıştır. Diyastolik fonksiyon değerlendirmesinde, septal ve lateral e' değerleri normalin altında bulunmuş, mitral E/A oranı azalmış ve hastalarda erken diyastolik disfonksiyon (Grade I DD) eğilimi saptanmıştır. LAVİ, IVRT, mitral E dolum basıncı ve mitral E hızı ile ACR arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sol atriyum maksimum hacmi (LAVmaks), eGFR azaldıkça ve ACR yükseldikçe istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiş, sol atriyum (LA) fazik strain parametrelerinde ise genel bir azalma gözlenmiştir. Sağ ventrikül fraksiyonel alan değişimi (RVFAC) eGFR ile anlamlı ilişki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
MISGINOVA SH, Evaluation of Echocardiographic Diastolic Parameters in Patients Diagnosed with Chronic Kidney Disease, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Medical Specialty Thesis, Eskişehir, 2025. Chronic kidney disease (CKD) is a condition associated with a high risk of cardiovascular (CV) morbidity and mortality. In individuals with CKD, left ventricular (LV) diastolic dysfunction (DD) is one of the important cardiac changes that can be identified at an early stage. In this study, 300 non-dialytic patients with CKD were divided into G3a (45–59 mL/min/1.73 m²; n=128), G3b (30–44 mL/min/1.73 m²; n=97), and G4–5 (<30 mL/min/1.73 m²; n=75) groups according to estimated glomerular filtration rate (eGFR) levels. Among the 275 patients in whom the albumin-to-creatinine ratio (ACR) was evaluated, A1 (<30 mg/g; n=104), A2 (30–300 mg/g; n=83), and A3 (≥300 mg/g; n=88) groups were formed. The findings were analyzed comparatively among these eGFR and ACR groups. In the study, based on the evaluation performed using the DD criteria defined by the 2016 American Society of Echocardiography (ASE) and the European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI), definite DD was detected in 6.7% of patients (n=20), while indeterminate (gray zone) DD was identified in 26.7% (n=80). N-terminal pro-B-type natriuretic peptide (NT-proBNP) levels showed statistically significant differences among the eGFR and ACR groups (p<0.001). As eGFR decreased, LV structural parameters increased significantly. In the assessment of diastolic function, septal and lateral e′ values were found to be below normal, the mitral E/A ratio was reduced, and a tendency toward early diastolic dysfunction (Grade I DD) was observed in patients. Statistically significant associations were identified between ACR and LAVI, IVRT, mitral E filling pressure, and mitral E velocity. Left atrial maximum volume (LAVmax) showed a statistically significant increase as eGFR decreased and ACR increased, while a general reduction was observed in left atrial (LA) phasic strain parameters. Right ventricular fractional area change (RVFAC) showed a significant association with eGFR.