Ergenlerde problemli anime izleme davranışı ile ilişkili psikopatolojiler ve psikososyal faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of psychopathologies and psychosocial factors associated with problematic anime watching behavior among adolescents
- Tez No: 1000585
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMEN IŞIK MENGÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: problemli anime izleme, psikiyatrik bozukluklar, psikososyal faktörler, problematic anime watching, psychiatric disorders, psychosocial factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda özellikle ergenler arasında yaygınlaşan problemli izleme davranışının görüldüğü alanlardan biri olan anime izlemenin işlevselliği olumsuz etkileyerek bağımlılık benzeri davranışlarla örtüştüğü görülmekte olup yazında problemli anime izleme davranışları ile ilgili çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu araştırmada çocuk psikiyatrisi polikliniğine başvuran ve kendisi ya da ebeveynleri tarafından anime izleme ile ilgili yakınması olan ergenlerde; problemli anime izleme davranışları, eşlik eden psikiyatrik tanılar ve psikososyal risk faktörleri değerlendirilmiştir. Psikiyatrik komorbiditelerin değerlendirilmesi için yarı yapılandırılmış görüşme aracı, diğer verilerin toplanması için ise problemli anime izleme için Problemli Anime İzleme Davranışları Değerlendirme Anketi, benlik saygısı için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, öz-yeterlik için Çocuklar için ÖzYeterlik Ölçeği, başa çıkma için Ergenler için Başa Çıkma Ölçeği, sosyal kaygı için Ergenler için Sosyal Kaygı Ölçeği, beden algısı için Vücut Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamızdaki 86 ergenden %36.8'inin problemli anime izleme davranışlarına sahip olduğu saptanmıştır. Problemli anime izleme grubunun diğer ergenlere göre; öz-yeterlik skorlarının anlamlı oranda düşük olduğu, sosyal kaygı ve kaçınan başa çıkma skorlarının anlamlı oranda yüksek olduğu belirlenmiştir.Sosyal anksiyete bozukluğu tanısı olması ile problemli anime izleme arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Problemli anime izleme davranışı ile ilişki olabilecek psikopatolojiler ile psikososyal faktörlerine yönelik bulgularımızın klinik değerlendirme açısından klinisyenlere yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Watching anime is one of the areas where problematic watching behavior and seen especially in adolescents in recent years. It negatively affects functionality and overlaps with addiction-like behaviors, and studies on problematic anime watching behaviors are very limited in the literature. In this study, adolescents who applied to the child psychiatry outpatient clinic and had complaints about watching anime by themselves or their parents; problematic anime watching behaviors, accompanying psychiatric diagnoses and psychosocial risk factors were evaluated. A semi-structured interview tool was used to evaluate psychiatric comorbidities and Problematic Anime Watching Behaviors Assessment Questionnaire for problematic anime watching, Rosenberg Self-esteem Scale for self-esteem, Self Efficacy Scale for Children for self-efficacy, KIDCOPE for coping, Social Anxiety Scale for Adolescents for social anxiety and Body image scale for body perception were used to collect other data. It was determined that 36.8% of 86 adolescents in our study had problematic anime watching behaviors. Compared to other adolescents of the problematic anime watching group; it was determined that self efficacy scores were significantly lower, and social anxiety and avoidant coping scores were significantly higher. A significant relationship was found between having a diagnosis of social anxiety disorder and problematic anime watching. It is thought that our findings on psychopathologies and psychosocial factors that may be associated with problematic anime watching behavior may guide clinicians in terms of clinical evaluation.