Hemşirelik öğrencilerinin bakım davranışları ve ağrı değerlendirmesine yönelik tutumlarının incelenmesi
An examination of nursing students' caring behaviors and their attitudes toward pain assessment
  1. Tez No: 1000625
  2. Yazar: DİLARA KÖKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, bakım davranışları, ağrı değerlendirmesi, hemşirelik eğitimi, tutum, Nursing students, Caregiving behaviors, Pain assessment, Nursing education, Attitudes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Hemşirelik bakımının niteliği, hasta güvenliği, memnuniyeti ve klinik sonuçlar üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Hemşirelik öğrencilerinin bakım davranışları, mesleki değerler ve empati gibi insani unsurlarla şekillenirken, ağrının doğru değerlendirilmesi etkili bakımın temel bileşenlerinden biridir. Ağrının öznel ve çok boyutlu yapısı, hemşirelik öğrencilerinin ağrı değerlendirmesine yönelik tutumlarının bakım davranışlarıyla birlikte ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin bakım davranışları ile ağrı değerlendirmesine yönelik tutumlarını incelemektir. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Araştırma bir üniversitede eğitim gören hemşirelik öğrencilerinin katılımıyla yapıldı. Veriler, kişisel bilgi formu, Bakım Davranışları Ölçeği ve Hemşirelik Öğrencilerinin Ağrı Değerlendirmesine Yönelik Tutumları Ölçeği kullanılarak, çevrimiçi anket yöntemiyle toplandı. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman rho korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.26±1.86'dır. Hemşirelik öğrencilerinin ağrı değerlendirmesine yönelik tutumları ölçeği puan ortalaması 59.47±10.13, bakım davranışları ölçeği puan ortalaması ise 161.60±18.50'ydi. Kadın öğrencilerin hem ağrı değerlendirme tutumları hem de bakım davranışları erkek öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.05). Son sınıf öğrencilerinin ağrı değerlendirmesine yönelik tutum puanları diğer sınıflara göre daha yüksekti (p<0.05). Hemşirelik öğrencilerinin ağrı değerlendirmesine yönelik tutumları ve bakım davranışları arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı (r=0.440, p<0.001). Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlar, hemşirelik öğrencilerinin ağrı değerlendirmesine yönelik tutumları iyileştikçe bakım davranışlarının da olumlu yönde geliştiğini göstermektedir. Bu kapsamda, hemşirelik eğitiminde ağrı değerlendirmesi ve bakım davranışlarını bütüncül biçimde ele alan eğitim programının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The quality of nursing care has a decisive impact on patient safety, satisfaction, and clinical outcomes. While nursing students' caring behaviors are shaped by humanistic elements such as professional values and empathy, accurate pain assessment is one of the fundamental components of effective care. Given the subjective and multidimensional nature of pain, it is essential to address nursing students' attitudes toward pain assessment together with their caring behaviors. Objective: The aim of this study is to examine attitudes toward the maintenance of formalized studies and pain assessment. Methods: This study is descriptive and cross-sectional. The research was conducted with the participation of nursing students studying at a university. Data were collected using an online survey method with a personal information form, the Care Behaviors Scale, and the Attitudes of Nursing Students Towards Pain Assessment Scale. Descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, and Spearman rho correlation analysis were used in the data analysis. Results: The mean age of the students was 21.26 ± 1.86 years. The mean total score of the Attitudes Toward Pain Assessment Scale was 59.47 ± 10.13, and the mean total score of the Caring Behaviors Inventory was 161.60 ± 18.50. Female students showed significantly higher attitudes toward pain assessment and caring behaviors than male students (p <0.05). Attitude scores toward pain assessment were higher among senior students compared to those in lower academic years. A positive, moderate, and statistically significant relationship was found between attitudes toward pain assessment and caring behaviors among nursing students (r = 0.440; p <0.001). Conclusion: The findings indicate that as nursing students' attitudes toward pain assessment improve, their caring behaviors also develop positively. In this context, it is recommended that nursing education programs that address pain assessment and care behaviors holistically be strengthened.