Keloid skarlarında intralezyonel kriyoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1000653
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYTİMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Keloid, intralezyonel kriyoterapi, kombinasyon tedavisi, triamsinolon asetonid, POSAS, Keloid, intralesional cryotherapy, combination therapy, triamcinolone acetonide, POSAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Keloidler, normal yara sınırlarının dışına taşarak ilerleyen, aşırı fibroproliferatif doku büyümesiyle karakterize, tedavisi güç patolojik skar tipleridir. Estetik sorunların yanı sıra ağrı, kaşıntı ve fonksiyonel kısıtlılık gibi semptomlara yol açmaları nedeniyle hastaların yaşam kalitesini belirgin biçimde etkileyebilmektedir. Güncel tedavi yaklaşımlarında çok sayıda yöntem tanımlanmış olmakla birlikte, yüksek nüks oranları ve değişken klinik yanıtlar nedeniyle daha etkili tedavi seçeneklerine duyulan gereksinim devam etmektedir. Bu bağlamda, intralezyonel kriyoterapi ile intralezyonel kortikosteroid enjeksiyonunun kombinasyonu keloid tedavisinde dikkat çeken yaklaşımlar arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, keloid skarların tedavisinde intralezyonel kriyoterapi ve triamsinolon asetonid kombinasyonunun etkinliğini değerlendirmek ve bu kombinasyon tedavisini intralezyonel steroid monoterapisi ile klinik, morfolojik ve çoklu skar değerlendirme ölçekleri üzerinden karşılaştırmaktır. Bu retrospektif çalışmaya, 2021–2025 yılları arasında kliniğimizde keloid tanısı ile tedavi edilen toplam 79 olgu dâhil edilmiştir. Olguların dosya kayıtları incelenmiş ve uygulanan tedavi yöntemlerine göre intralezyonel steroid monoterapisi alanlar ile intralezyonel kriyoterapi ve triamsinolon asetonid kombinasyonu uygulananlar olmak üzere iki grup halinde değerlendirilmiştir. Tüm hastalara ait demografik veriler, lezyon özellikleri ve tedaviye ilişkin bilgiler hasta dosyalarından elde edilmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası dönemlere ait keloid hacmi ve yüksekliği ölçümleri ile ağrı şiddetine ilişkin Vizüel Analog Skala (VAS) kayıtları dosya verileri üzerinden geriye dönük olarak incelenmiştir. Tedavi öncesi ve sonrası döneme ait standart koşullarda çekilmiş klinik fotoğraflar, hasta dosyalarında yer alan kayıtlar üzerinden geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Skar kalitesi ve tedaviye yanıt değerlendirmesi, hasta dosyalarında kayıtlı Hasta ve Gözlemci Skar Değerlendirme Ölçeği (POSAS), Detroit Keloid Scale (DKS) ve Modified Vancouver Scar Scale (mVSS) skorları temel alınarak yapılmıştır. Olguların tedavi sonrası 3., 6. ve 12. aylara ait klinik takip kayıtları geriye dönük 236 olarak incelenmiş ve nüks durumu değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Tedavi sonrası değerlendirmelerde, her iki grupta da keloid hacmi, yüksekliği, ağrı şiddeti ve çoklu skar değerlendirme ölçeklerine ait skorların anlamlı şekilde azaldığı saptanmıştır. Bununla birlikte, tedavi sonrası son hacim değerleri ve hacimdeki azalma miktarı intralezyonel kriyoterapi ve steroid kombinasyonu uygulanan grupta daha belirgin bulunmuştur. Ağrı şiddetindeki azalma ile POSAS, DKS ve mVSS toplam ve alt ölçek skorlarındaki iyileşme de kombinasyon tedavisi uygulanan grupta daha yüksek düzeyde izlenmiştir. Tedaviye yanıt oranları yüksek olup, izlem süresince yalnızca bir olguda geç dönemde nüks saptanmıştır. Sonuç olarak, bu retrospektif çalışma, intralezyonel kriyoterapi ile triamsinolon asetonid kombinasyonunun keloid tedavisinde etkili bir yaklaşım olduğunu; hacimsel küçülme, semptomatik iyileşme ve çoklu skar değerlendirme ölçekleri açısından intralezyonel steroid monoterapisine kıyasla daha belirgin ve tutarlı klinik iyileşme sağladığını ortaya koymaktadır. Kombinasyon tedavisi, uygun olgularda keloid yönetiminde etkin bir seçenek olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Keloids are pathologic scar types characterized by excessive fibroproliferative tissue growth that extends beyond the original wound boundaries and are often difficult to treat. In addition to cosmetic concerns, they may cause symptoms such as pain, kaşıntı, and functional limitation, thereby significantly impairing patients' quality of life. Although numerous treatment modalities have been described, high recurrence rates and variable clinical responses underscore the ongoing need for more effective therapeutic approaches. In this context, the combination of intralesional cryotherapy and intralesional corticosteroid injection has emerged as a promising therapeutic option in the management of keloids. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of intralesional cryotherapy combined with triamcinolone acetonide in the treatment of keloid scars and to compare this combination therapy with intralesional steroid monotherapy using clinical, morphological, and multiple patient- and observer-based scar assessment scales. This retrospective study included a total of 79 patients treated for keloid scars at our clinic between 2021 and 2025. Patient records were reviewed, and cases were classified according to the treatment modality received: intralesional steroid monotherapy or intralesional cryotherapy combined with triamcinolone acetonide. Demographic characteristics, lesion features, and treatment-related data were obtained from medical records. Pre- and post-treatment measurements of keloid volume and height, as well as pain severity assessed by the Visual Analog Scale (VAS), were retrospectively reviewed. Standardized clinical photographs obtained before and after treatment were also evaluated retrospectively. Scar quality and treatment response were assessed using recorded scores from the Patient and Observer Scar Assessment Scale (POSAS), the Detroit Keloid Scale (DKS), and the Modified Vancouver Scar Scale (mVSS). Follow-up records at 3, 6, and 12 months after treatment were reviewed retrospectively to evaluate recurrence. The collected data were analyzed using appropriate statistical methods. 238 Post-treatment evaluations demonstrated significant reductions in keloid volume, height, pain severity, and scores of multiple scar assessment scales in both treatment groups. However, post-treatment final volume values and the degree of volume reduction were more pronounced in the intralesional cryotherapy and steroid combination group. Improvements in pain severity and in total and subscale scores of POSAS, DKS, and mVSS were also greater in the combination therapy group. Treatment response rates were high overall, and only a single case of late recurrence was identified during follow-up. In conclusion, this retrospective study demonstrates that the combination of intralesional cryotherapy and triamcinolone acetonide is an effective approach for the treatment of keloids and provides more pronounced and consistent clinical improvement compared with intralesional steroid monotherapy in terms of volumetric reduction, symptomatic relief, and multiple scar assessment outcomes. Combination therapy may be considered an effective treatment option in appropriately selected patients with keloids.