NEOADJUVAN VE ADJUVAN KEMOTERAPİ ALAN PANKREAS ADENOKARSİNOMU HASTALARININ KLİNİK PROFİLİ VE SAĞKALIM SONUÇLARI: RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRME
Clinical Characteristics and Survival Outcomes of Patients with Pancreatic Adenocarcinoma Receiving Neoadjuvant and Adjuvant Chemotherapy: A Retrospective Analysis
- Tez No: 1000658
- Danışmanlar: PROF. KAZIM UYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Pankreas adenokarsinomu, neoadjuvan tedavi, adjuvan tedavi, sağkalım, prognostik faktörler, Pancreatic adenocarcinoma, neoadjuvant therapy, adjuvant therapy, survival, prognostic factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Pankreas adenokarsinomu, düşük sağkalım oranları, erken mikrometastatik yayılım eğilimi ve tedaviye dirençli biyolojisi nedeniyle onkolojinin en kötü prognozlu malignitelerinden biridir. Cerrahi rezeksiyon küratif tek seçenek olmakla birlikte, yüksek nüks oranları ve cerrahi sonrası adjuvan tedavinin sınırlı oranda tamamlanabilmesi, sistemik tedavinin zamanlamasına ilişkin tartışmaları gündeme getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, pankreas adenokarsinomu tanılı hastalarda neoadjuvan kemoterapi sonrası cerrahi uygulanan hastalar ile cerrahi sonrası adjuvan kemoterapi alan hastaların sağkalım sonuçlarını karşılaştırmak ve prognostik faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2019–Mart 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde pankreas adenokarsinomu tanısı ile takip edilen ≥18 yaş hastalar değerlendirildi. Neoadjuvan kemoterapi sonrası cerrahiye yönlendirilen hastalar ile cerrahi sonrası adjuvan kemoterapi alan hastalar gruplar halinde analiz edildi. Demografik, klinik, tedavi ve laboratuvar verileri incelendi. Genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz/hastalıksız sağkalım (PFS/DFS) Kaplan–Meier yöntemiyle analiz edildi ve prognostik faktörler Cox regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya neoadjuvan tedavi alan 30 hasta ve adjuvan tedavi alan 100 hasta dahil edildi. Neoadjuvan grupta radyolojik yanıt oranı %53,3 olup hastaların %26,7'si cerrahiye ilerledi ve opere edilenlerin %50'sinde R0 rezeksiyon sağlandı. Bu grupta medyan OS 11,8 ay, medyan PFS 8,6 ay olarak saptandı; diyabet varlığı PFS'yi olumsuz etkiledi (p=0,037). Adjuvan grupta medyan OS 36,1 ay ve medyan DFS 20,9 ay olarak hesaplandı. Çok değişkenli analizlerde yaş artışı OS'yi olumsuz etkilerken, serum albümin düzeyi OS ve DFS için bağımsız koruyucu faktör olarak belirlendi (p<0,001). FOLFIRINOX protokolü uygulanan hastalarda OS anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,005). Sonuç: Pankreas adenokarsinomu tedavisinde neoadjuvan ve adjuvan yaklaşımların sağkalım üzerindeki etkileri hasta özellikleri ve biyolojik parametreler doğrultusunda değerlendirilmelidir. Bulgular, tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesinin önemini ortaya 40 koymakta olup, pankreas adenokarsinomu gibi karmaşık ve agresif seyirli tümörlerde multidisipliner konsey değerlendirmesinin klinik karar süreçlerinde belirleyici rol oynadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Pancreatic adenocarcinoma is one of the most challenging malignancies in oncology due to low survival rates, early micrometastatic spread, and resistance to treatment. Although surgical resection is the only curative option, high recurrence rates and limited completion of adjuvant therapy after surgery have raised debates regarding the timing of systemic treatment. The aim of this study was to compare survival outcomes between patients who underwent surgery after neoadjuvant chemotherapy and those who received adjuvant chemotherapy after surgery, and to evaluate prognostic factors. Materials and Methods: In this retrospective study, patients aged ≥18 years diagnosed with pancreatic adenocarcinoma and followed at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between January 2019 and March 2025 were evaluated. Patients referred to surgery after neoadjuvant chemotherapy and those receiving adjuvant chemotherapy after surgery were analyzed in separate groups. Demographic, clinical, treatment, and laboratory data were examined. Overall survival (OS) and progression-free/disease-free survival (PFS/DFS) were analyzed using the Kaplan–Meier method, and prognostic factors were evaluated using Cox regression analysis. Results: A total of 30 patients receiving neoadjuvant treatment and 100 patients receiving adjuvant treatment were included. In the neoadjuvant group, the radiological response rate was 53.3%, 26.7% of patients proceeded to surgery, and R0 resection was achieved in 50% of operated patients. Median OS was 11.8 months and median PFS was 8.6 months; diabetes mellitus negatively affected PFS (p=0.037). In the adjuvant group, median OS was 36.1 months and median DFS was 20.9 months. Multivariate analyses showed that increasing age negatively affected OS, while serum albumin level was an independent protective factor for both OS and DFS (p<0.001). OS was significantly higher in patients treated with the FOLFIRINOX regimen (p=0.005). 42 Conclusion: İn the treatment of pancreatic adenocarcinoma, the effects of neoadjuvant and adjuvant approaches on survival should be evaluated in line with patient characteristics and biological parameters. The findings reveal the importance of individualizing treatment strategies and indicate that multidisciplinary tumor board evaluation plays a decisive role in clinical decision-making processes in complex and aggressive tumors such as pancreatic adenocarcinoma.