Çocuk hematoloji/onkoloji hastalarının ebeveynlerinde psikolojik sağlamlık ve travma ile başa çıkabilme algısı arasındaki ilişkide hemşire desteğinin aracı rolü
The mediating role of nurse support in the relationship between psychological resilience and perceived ability to cope with trauma in parents of pediatric hematology/oncology patients
  1. Tez No: 1000679
  2. Yazar: MERVENUR DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Clinical psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocuk hematoloji/onkoloji hastalarının ebeveynlerinde psikolojik sağlamlık ile travma ile başa çıkabilme algısı arasındaki ilişkide hemşire desteğinin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca psikolojik sağlamlık, travma ile başa çıkabilme algısı ve algılanan hemşire desteğinin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, çalışma durumu, başka çocuğa sahip olma durumu ve çocuğun hastalığına ilişkin çevresel destek alma durumu ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'da Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniklerinde 2024–2025 yılları arasında tedavisi devam eden çocukların ebeveynlerinden oluşan 236 gönüllü yetişkin birey oluşturmaktadır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, One-Way ANOVA ve regresyon analizi kullanılmış; aracı değişken analizi Hayes PROCESS Macro Uzantısı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, psikolojik sağlamlığın travma ile başa çıkabilme algısı ile pozitif yönde ilişkili olduğunu; algılanan hemşire desteğinin ise travma ile başa çıkabilme üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisinin bulunmadığını ve bu ilişkide aracı rol üstlenmediğini göstermiştir. Demografik değişkenler açısından, psikolojik sağlamlık ve travma ile başa çıkabilme düzeylerinin bazı demografik özelliklere göre farklılaştığı, algılanan hemşire desteğinin ise çoğu demografik değişkene göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the mediating role of nurse support in the relationship between psychological resilience and perceived ability to cope with trauma among parents of pediatric hematology/oncology patients. It also evaluates the associations of psychological resilience, coping with trauma, and perceived nurse support with gender, age, education level, employment status, having another child, and environmental support related to the child's illness. The sample consisted of 236 volunteer parents of children receiving treatment between 2024 and 2025 at the Pediatric Hematology and Oncology Clinics of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital in Istanbul. Data were analyzed using independent samples t-tests, one-way ANOVA, regression analysis, and the Hayes PROCESS Macro for mediation analysis. Results showed that psychological resilience was positively associated with perceived ability to cope with trauma, whereas perceived nurse support had no significant direct effect and did not mediate this relationship. Psychological resilience and coping with trauma differed across some demographic variables, while perceived nurse support showed no significant differences across most demographics.