The mediating role of engagement and cultural values in the relationship between paternalism, organizational identification and voice behavior
Paternalizmin örgütsel özdeşleşme ile çalışan sesi davranışı arasındaki ilişkide çalışan katılımı ve kültürel değerlerin aracı rolü
- Tez No: 1000712
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paternalizm, Paternalism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ürdün'de halka açık sanayi şirketlerinde görev yapan yöneticiler arasında paternalist liderliğin örgütsel özdeşleşme ve çalışan ses davranışı üzerindeki etkisini, iş bağlılığı ve kültürel değerlerin aracılık rolleri çerçevesinde incelemektedir. Araştırma nicel bir yöntem benimsemiş olup, Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kayıtlarına dayalı olarak 239 şirkette çalışan 3.612 üst ve orta düzey yöneticiden veri toplanmıştır. Tabakalı rastgele örnekleme tekniği kullanılmış, dağıtılan 400 anketten 347'si geri dönmüş ve 318 geçerli anket (%79,5 yanıt oranı) SmartPLS yazılımı kullanılarak Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular, paternalist liderlik ve diğer temel değişkenlerin önemli doğrudan etkilerini ortaya koymaktadır. İlk olarak, paternalizmin hem örgütsel özdeşleşme hem de çalışan ses davranışı üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiştir. İkinci olarak, kültürel değerlerin hem örgütsel özdeşleşmeyi hem de çalışan ses davranışını olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Üçüncü olarak, iş bağlılığının örgütsel özdeşleşme ve çalışan ses davranışı ile pozitif bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, paternalizmin çalışanların örgütsel özdeşleşmesi ve ses davranışı üzerinde doğrudan ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu doğrulamaktadır. Kültürel değerler, hem örgütsel özdeşleşme hem de çalışan ses davranışı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etki yaratmakta ve paternalizm ile bu sonuç değişkenleri arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlenmektedir. Ayrıca iş bağlılığı, örgütsel özdeşleşme ve çalışan ses davranışı ile doğrudan pozitif ilişkiler sergilemekte ve paternalizm ile bu değişkenler arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynamaktadır. Genel olarak bulgular, kültürel değerler ve iş bağlılığının, paternalist liderliğin çalışanların örgütle özdeşleşmesini ve yapıcı ses davranışlarını güçlendirmedeki kritik rollerini vurgulamaktadır. Temel öneri olarak, paternalist liderliğin etkinliğini optimize etmek isteyen örgütlerin, liderlik tarzlarıyla uyumlu kültürel değerleri güçlendirmeye ve çalışanların iş bağlılığını artırmaya odaklanmaları gerektiği ifade edilmektedir; zira bu faktörler, örgütsel özdeşleşmenin ve çalışan ses davranışının iyileştirilmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of Paternalism on organizational identification and voice behavior among managers in publicly traded industrial companies in Jordan, focusing on the mediating roles of work engagement and cultural values. The research adopts a quantitative methodology, collecting data through a survey of 3,612 senior and middle managers working across 239 companies, based on records from the Jordan Ministry of Industry and Trade. A stratified random sampling technique was employed, and out of 400 distributed surveys, 347 were returned, with 318 valid responses (79.5% response rate) analyzed using SmartPLS software for Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). The findings highlight several important direct effects of Paternalism and other key variables. First, Paternalism was found to have a significant positive impact on both organizational identification and voice behavior. Second, cultural values were shown to positively affect both organizational identification and voice behavior. Third, work engagement demonstrated a positive relationship with organizational identification and voice behavior. The results reveal that paternalism has a direct and positive effect on employees' organizational identification and voice behavior. Cultural values significantly and positively influence both organizational identification and employee voice behavior, and they partially mediate the relationships between paternalism and these two outcomes. In addition, work engagement demonstrates a direct positive relationship with organizational identification and employee voice behavior, while also functioning as a partial mediator that links paternalism with organizational identification and employee voice behavior. Overall, the findings highlight the critical roles of cultural values and work engagement in strengthening the positive impact of paternalistic leadership on employees' identification with the organization and their willingness to express constructive voice. The key recommendation is optimizing the effectiveness of Paternalism, organizations should focus on strengthening cultural values that align with leadership styles and promoting work engagement among employees, as these factors significantly contribute to improved organizational identification and voice behavior.