Tüketici etnosentrizmi ile küresel tüketici kimliği arasındaki ilişki: Kırşehir örneği
The relationship between consumer ethnocentrism and global consumer identity: The case of Kirşehir
  1. Tez No: 1000816
  2. Yazar: MUHAMMET BİLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici etnosentrizmi, Consumer ethnocentrism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yurt dışı deneyimine sahip Türk tüketicilerde tüketici etnosentrizmi ile küresel tüketici kimliği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, amaçlı ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılarak Kırşehir ilinde yaşayan ve en az bir kez yurt dışına çıkmış bireylerden oluşmaktadır. Veriler, literatürde daha önce geçerlik ve güvenirliği test edilmiş olan tüketici etnosentrizmi ölçeği (Shimp ve Sharma, 1987) ile küresel tüketici kimliği ölçeğinden (Nacar ve Uray, 2014) oluşan bir anket aracılığıyla 2025 yılında çevrim içi ve yüz yüze yöntemlerle toplanmıştır. Araştırma kapsamında demografik değişkenler ile tüketici etnosentrizmi ve küresel tüketici kimliği arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın modeli, tüketici etnosentrizmi ile küresel tüketici kimliği arasındaki ilişkinin basit doğrusal regresyon analiziyle test edilmesine dayanmaktadır. Bulgular, tüketici etnosentrizmi ile küresel tüketici kimliği arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Demografik özelliklere göre tüketici etnosentrizmi ve küresel tüketici kimliği değişkenlerinde farklılaşmalar olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, tüketim tercihlerinin yalnızca ekonomik rasyonaliteye dayalı olmadığını, kültürel kimlik eğilimleri ile demografik özelliklerin birlikte etkisi altında şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between consumer ethnocentrism and global consumer identity among Turkish consumers who have abroad experience. The sample of the research consists of individuals living in the province of Kırşehir who have traveled abroad at least once, selected using purposive and snowball sampling methods. Data were collected in 2025 through online and face-to-face survey methods using a questionnaire composed of the consumer ethnocentrism scale developed by Shimp and Sharma (1987) and the global consumer identity scale developed by Nacar and Uray (2014), which have previously been tested for validity and reliability in the literature. Within the scope of the research, the relationships between demographic variables and consumer ethnocentrism and global consumer identity were examined. The research model is based on testing the relationship between consumer ethnocentrism and global consumer identity through simple linear regression analysis. The findings indicate that a negative and significant relationship exists between consumer ethnocentrism and global consumer identity. It was determined that consumer ethnocentrism and global consumer identity differ according to demographic characteristics. The results reveal that consumption preferences are shaped not only by economic rationality but by cultural identity tendencies in interaction with demographic characteristics.