Tiroid solid nodüllerinde mikrovasküler akım görüntülemenin benign-malign ayrımına katkısının değerlendirilmesi
Evaluating the role of microvascular flow imaging in benign–malignant differentiation of solid thyroid nodules
- Tez No: 1000837
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Superb Mikrovasküler Görüntüleme, yengeç kıskacı benzeri patern, kök-saçak benzeri patern, mikroakım karakteri, Thyroid nodule, Superb Microvascular Imaging, crab-claw–like pattern, root-hair like pattern, microflow characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid solid nodüllerinde Superb Mikrovasküler Görüntüleme (SMI) ile saptanan mikrovasküler bulguların benign–malign ayrımındaki tanısal değerini incelemek, SMI'nin konvansiyonel Doppler'e olası üstünlüklerini ve gri mod ile kombinasyonunun katkısını değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Balıkesir Üniversite Hastanesi görüntü arşivinde 2023–2025 arasındaki tetkikler retrospektif tarandı; 23 malign, 67 benign olmak üzere 90 nodül dahil edildi. Gri mod bulguları ve TI-RADS skorları kaydedildi. RDUS/PDUS ve SMI'da akımın morfolojisi, dağılımı, paterni ve Adler derecesi değerlendirildi. Vasküler indeks (VI) ile shear wave elastografi(SWE)'de cut-off değerleri hesaplandı. Benign ve malign gruplar karşılaştırılarak duyarlılık, özgüllük, PPV ve AUC değerleri üzerinden tanısal performans değerlendirildi. Bulgular: SMI'da“yengeç kıskaç benzeri”,“kök-saçak benzeri”ve“tekil penetre edici damar”paternleri malign nodüllerin %86,9'unda izlendi (p<0,001); bu paternlerin benign–malign ayrımında %87 sensitivite ve %97 spesifite sağladı (p<0,001).“Tekerlek benzeri”,“ağaç benzeri görünüm”,“dağınık noktasal patern”ve“çevresel vaskülarite”paternleri benign nodüllerin %97'sinde görüldüğü saptandı (p<0,001). SMI-patern + B-mod birlikte değerlendirildiğinde tanıya ek katkı sağladığı gözlendi (spesifite %97,0; PPV %90,9; AUC 0,948; p<0,001). Akım morfolojisi, dağılımı ve Adler derecesine göre RDUS/PDUS ile SMI ile bakıldığında bulgular malignite tespitinde anlamlı değildi (p>0,05). VI için cut-off ≥10,95 olup sensitivite %69,6, spesifite %53,7 bulundu (p=0,285). Elastografide cut-off ≥2,85 m/s (25–26 kPa) ile sensitivite %95,5, spesifite %55,2 bulundu (p<0,001). Sonuç: SMI, mikrovasküler mimariyi göstermede konvansiyonel Doppler'e göre daha başarılıdır ve B-mod ile birlikte kullanıldığında tanısal faydayı artırır. Özellikle patern analizi, raporlamaya ek bir değerlendirme alanı sağlar. Bulgular literatürle büyük ölçüde uyumludur. Gelecekte farklı merkezlerde ve daha geniş hasta gruplarıyla yürütülecek çalışmaların, patern temelli ayrımı daha net ortaya koyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the diagnostic value of microvascular findings detected by Superb Microvascular Imaging (SMI) in differentiating benign from malignant solid thyroid nodules, and to assess the potential advantages of SMI over conventional Doppler techniques as well as its added value when combined with grayscale ultrasound. Material and Method: Examinations performed between 2023 and 2025 were retrospectively reviewed in the imaging archive of Balıkesir University Hospital. Ninety nodules were included (23 malignant, 67 benign). Grayscale features and TI RADS scores were recorded. On RDUS/PDUS and SMI, vascular morphology, distribution, patterns, and Adler grade were evaluated. Cut-off values were calculated for the vascular index (VI) on SMI and for shear wave elastography (SWE). Diagnostic performance was assessed using sensitivity, specificity, PPV, and AUC. Results: On SMI,“crab claw–like,”“root hair–like,”and“single penetrating vessel”patterns were observed in 86.9% of malignant nodules (p<0.001) and yielded 87% sensitivity and 97% specificity for benign–malignant discrimination (p<0.001). In contrast,“wheel-like,”“tree-like,”“diffuse punctate,”and“peripheral vascularity”patterns were present in 97% of benign nodules (p<0.001). Combining SMI pattern assessment with B-mode provided additional diagnostic benefit (specificity 97.0%, PPV 90.9%, AUC 0.948; p<0.001). Flow morphology, distribution, and Adler grades did not differ significantly between RDUS/PDUS and SMI for malignancy detection (p>0.05). For VI, the cut-off was ≥10.95 (sensitivity 69.6%, specificity 53.7; p=0.285). SWE showed a cut-off ≥2.85 m/s (25–26 kPa) with 95.5% sensitivity and 55.2% specificity (p<0.001). Conclusion: SMI depicts microvascular architecture more effectively than conventional Doppler and is more useful when integrated with B-mode.