Zara-İmranlı (Sivas) arasında karst ekolojisi
Karst ecology between Zara-Imranlı (Sivas)
- Tez No: 1000867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK AYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Jeoekoloji, Karst, Geoecology, Karst
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Zara – İmranlı (Sivas) arasının karst ekolojisi incelenmiştir. Çalışma alanı, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Kızılırmak Bölümü'nde, Sivas İl'inin, Zara ve İmranlı ilçeleri arasında yer almaktadır. Çalışma sahasının kuzey sınırını Kızılırmak, güney sınırını ise Acısu Çayı oluşturmaktadır. Çalışmanın en temel unsuru olan dolinler Alt – Orta Miyosen'e ait jips anakayası üzerinde oluşmuştur. Bir jeomorfolojik birim olan dolinlerin bitki biyoçeşitliliği üzerindeki etkisini ortaya koymak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma hazırlanırken, ofis, saha ve laboratuvar çalışmaları birlikte kullanılmıştır. Sahanın altlık haritaları ArcGIS Pro programı ile oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında örneklem alan olarak farklı derinlik ve boyutlarda 6 dolin seçilmiştir. Dolinlerden Kuzey – Güney ve Doğu – Batı yönlü transektler oluşturularak bitki örnekleri toplanmıştır. Bitki örnekleri preslenerek teşhis edilmiş, ardından dolinlerin vejetasyon, flora ve ekolojisi ortaya konulmuştur. Bitkilerin bolluk ve örtme derecesi verileri kullanılarak biyoçeşitlilik analizleri yapılmıştır. Dolinlerin bitki biyoçeşitliliğinin hesaplanması için Alfa Çeşitliliği (α), Beta Çeşitliliği (β), Gama Çeşitliliği (γ) indisleri kullanılmıştır. Yapılan gözlem, ölçüm ve analizler sonucunda; dolinlerin içinin dışından daha soğuk ve nemli olduğu, mikro iklim alanları oluşturduğu, dolinlerin içerisinde bitki biyoçeşitliliği ve yoğunluklarının en fazla; kolüvyal toprak tabakası, yüzey akışı, sıcaklık faktörlerinin etkisiyle dolin tabanlarında ve bakı etkisiyle kuzeye bakan yamaçlarda olduğu tespit edilmiştir. Dolinler arasında en yüksek bitki biyoçeşitliliğine sahip olan Kılıçköy mevkiinde bulunan D4 dolinidir. Dolinlerden toplamda 45 familyaya ait 343 takson ve çok sayıda endemik tür teşhis edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the karst ecology of the Zara - Imranlı (Sivas) area was investigated. The study area is located between Zara and Imranlı districts of Sivas Province, in the Upper Kızılırmak Division of the Central Anatolia Region. The northern border of the study area is formed by Kızılırmak River and the southern border is formed by Acısu Stream. The dolines, which are the most basic element of the study, were formed on gypsum bedrock belonging to the Lower - Middle Miocene. The aim of the study is to reveal the effect of dolines, a geomorphological unit, on plant biodiversity. During the preparation of the study, office, field and laboratory studies were used together. The base maps of the field were created with ArcGIS Pro programme. Within the scope of the study, 6 dolines of different depths and sizes were selected as sample areas. Plant samples were collected from the dolines by creating transects in North - South and East - West directions. The plant samples were pressed and identified, and then the vegetation, flora and ecology of the dolines were revealed. Biodiversity analyses were made using the abundance and cover data of the plants. Alpha Diversity (α), Beta Diversity (β), Gamma Diversity (γ) indices were used to calculate the plant biodiversity of the dolines. As a result of the observations, measurements and analyses; it was determined that the inside of the dolines are colder and more humid than the outside of the dolines, they form microclimate areas, the plant biodiversity and densities within the dolines are highest at the bases of the doline with the effect of colluvial soil layer, surface flow, temperature factors and on the north-facing slopes with the effect of aspect. The doline with the highest plant biodiversity among the dolines is the D4 doline located in Kılıçköy. A total of 343 taxa belonging to 45 families and many endemic species were identified from the dolines.