Sistemik immün inflamatuvar indeksin (SII) testis torsiyonu ve epididimoorşit ayırıcı tanısında etkinliği
Systemic immune inflammatory index (SII) effectiveness in the differential diagnosis of testicular torsion and epididymorchisis
- Tez No: 1000928
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ SÜRER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, Epididimoorşit, Sistemik İmmün İnflamatuvar İndeks, Akut skrotum, Testicular torsion, Epididymo-orchitis, Systemic Immune-Inflammation Index, Acute scrotum
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akut skrotum, çocukluk çağında sık karşılaşılan ve hızlı tanı gerektiren acil bir hastalıktır. Bu klinik tablonun en önemli nedenleri ise testis torsiyonu (TT) ve epididimoorşittir (EO). Testis torsiyonu, tanı ve tedavideki gecikme durumunda testiküler kayıpla sonuçlanabilmektedir. Günümüzde bu iki hastalığın ayırıcı tanısında kullanılabilecek, kolay erişilebilir ve güvenilir bir laboratuvar belirteci bulunmamaktadır. Bu nedenle Sistemik İmmün İnflamatuvar İndeks (Sİİ), hızlı hesaplanabilirliği ve inflamatuvar yanıtı bütüncül olarak yansıtma potansiyeliyle alternatif bir parametre olarak dikkat çekmektedir. Amaç: Bu çalışmada, çocukluk çağı akut skrotum olgularında testis torsiyonu (TT) ve epididimoorşit (EO) ayırıcı tanısında Sistemik İmmün İnflamatuvar İndeksin (Sİİ) etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde takip edilen 188 erkek hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar testis torsiyonu, epididimoorşit ve kontrol (inguinal herni tanılı) grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Retrospektif olarak elde edilen tam kan sayımı verilerinden nötrofil, lenfosit ve trombosit değerleri kullanılarak Sİİ hesaplanmış; gruplar arası farklar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Ortalama yaş 11,5 ± 3,7 yıldır (en düşük 0 yaş, en yüksek 18 yaş ).Sİİ değerleri TT grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p < 0,05). ROC analizi, Sİİ'nin TT ve EO ayrımında klinik olarak anlamlı bir tanısal performans sergilediğini göstermiştir. Sonuç: Sİİ, tam kan sayımı parametrelerinden kolaylıkla hesaplanabilen, düşük maliyetli ve hızlı bir biyobelirteç olup, akut skrotumda özellikle testis torsiyonu lehine ayırıcı tanıda yardımcı olabilir. Geniş örneklemli, prospektif ileri çalışmalarla desteklenmesi, klinik geçerliliğini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the diagnostic effectiveness of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) in distinguishing testicular torsion (TT) from epididymo-orchitis (EO) in pediatric acute scrotum cases. Introduction: Acute scrotum is a common pediatric emergency that requires rapid diagnosis and management. The most frequent causes are testicular torsion (TT) and epididymo-orchitis (EO). Testicular torsion is a surgical emergency that can lead to testicular loss when diagnosis and treatment are delayed. Currently, there is no easily accessible and reliable laboratory marker that can differentiate these two pathologies. The Systemic Immune-Inflammation Index (SII) has emerged as a potential alternative marker due to its simple calculation and its ability to reflect the balance between inflammatory and immune responses. Materials and Methods: This retrospective study included 188 patients who were followed up in the Pediatric Surgery Clinic of Gülhane Training and Research Hospital. Participants were divided into three groups: testicular torsion, epididymo-orchitis, and control (patients undergoing elective inguinal hernia repair). The SII was calculated using neutrophil, lymphocyte, and thrombocyte counts (SII = T × N / L). Differences between the groups were analyzed statistically, and ROC analysis was performed to assess diagnostic accuracy. Results: The mean age of the participants was 11.5 ± 3.7 years(min 0 year, max 18 years). The mean SII value was found significantly higher in the testicular torsion group (p < 0.05). ROC analysis demonstrated that the SII had a clinically significant sensitivity and specificity in differentiating TT from EO. Conclusion: The SII is a rapid, inexpensive, and easily calculated biomarker that derived from complete blood count parameters. The findings of this study suggest that the SII may serve as a useful adjunct in the differential diagnosis of acute scrotum, particularly in favor of testicular torsion. Prospective studies with larger sample sizes are recommended to validate these results.