Articles on monetary economics
Parasal iktisat hakkında makeleler
- Tez No: 1000949
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN, DOÇ. DR. MÜRÜVVET İLKNUR BÜYÜKBOYACI HANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Açık enflasyon hedeflemesi, Finansal okuryazarlık, Open inflation targeting, Financial literacy
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, enflasyonu hem makro hem de mikro perspektiften incelemektedir. Etkili bir enflasyon istikrarının; güvenilir kurumlar, şeffaf iletişim ve hanehalklarının fiyat bilgilerini nasıl algıladığını ve işlediğini anlamayı gerektirdiğini vurgulamaktadır. Kurumsal güvenilirlik, mali uyum ve finansal dayanıklılık olmadan, enflasyon hedeflemesinin faydaları tam olarak ortaya çıkmayabilir. Finansal okuryazarlıkta ve iletişim stratejilerinde yapılacak iyileştirmeler, beklentilerin çıpalanmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışma, özellikle gelişmekte olan ve yükselen ekonomiler bağlamında literatürdeki iki önemli boşluğu ele almaktadır. Birincisi, politika öz-seçilimi ve kurumsal heterojenlik dikkate alındığında, bu ülkelerde enflasyon hedeflemesinin makroekonomik etkilerinin belirsizliğini ortaya koymaktadır. Literatür çoğunlukla enflasyona odaklanmakta; büyüme, çıktı oynaklığı, döviz kuru dinamikleri ve mali performans gibi daha geniş makroekonomik değişkenleri yeterince incelememektedir. İkincisi, makro düzeydeki para politikası çerçeveleri ile mikro düzeydeki enflasyon inançlarının oluşumu arasındaki boşluğu ele almaktadır. Yüksek enflasyon ve zayıf merkez bankası güvenilirliği altında bireylerin enflasyonu nasıl işlediğine ve finansal okuryazarlığın enflasyon algıları ile beklentilerini nasıl şekillendirdiğine ilişkin yeterli içgörü bulunmamaktadır. Bu tez, kurumsal kısıtlar altında enflasyon hedeflemesinin makroekonomik sonuçlarını ve yüksek enflasyon ortamında enflasyon algıları ile beklentilerinin oluşumunu birlikte inceleyerek bu boşlukları doldurmaktadır. Bu amaçla, eğilim skoru eşleştirmesi kullanılarak enflasyon hedeflemesinin makroekonomik etkileri değerlendirilmekte ve kalıcı yüksek enflasyon ile merkez bankası güvenilirliği sorunları yaşayan bir ülke olan Türkiye'den mikro düzeyde kanıtlar sunulmaktadır. Tez, yapısal kısıtlar ile bilişsel sürtünmelerin birlikte enflasyon sonuçlarını belirlediğini göstermektedir. Ayrıca, etkili enflasyon istikrarının yalnızca uygun politika çerçevelerini değil; aynı zamanda kurumsal güvenilirliği, mali uyumu ve finansal olarak bilinçli ekonomik aktörleri de gerektirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates inflation from macroeconomic and microeconomic perspectives. It highlights that effective inflation stabilization requires credible institutions, transparent communication and an understanding of how households perceive and process price information. Without institutional credibility, fiscal coherence and financial resilience, the benefits of inflation targeting (IT) may fail to materialize. Improvements in financial literacy and communication strategies can help anchor inflation expectations. This thesis addresses two gaps in the literature in the context of emerging and developing economies. First, the macroeconomic effects of IT remain ambiguous once policy self-selection and institutional heterogeneity are taken into account. Previous studies underexplore broader macroeconomic trade-offs, including economic growth, output volatility, exchange rate dynamics and fiscal performance. Second, there is a gap between macro-level monetary policy frameworks and micro-level inflation belief formation. In particular, limited attention has been paid to how individuals process inflation information and how financial literacy shapes inflation perceptions and expectations in high-inflation environments characterized by weak central bank credibility. This thesis jointly examines the macroeconomic consequences of IT under institutional constraints and the formation of inflation perceptions and expectations in high-inflation settings. This gap is addressed through a combination of a macroeconomic evaluation of IT adoption using propensity score matching and micro-level evidence from Türkiye, a country with persistent high inflation and challenges to central bank credibility. The findings demonstrate that structural constraints and cognitive frictions jointly determine inflation outcomes. Moreover, effective inflation stabilization requires not only appropriate policy frameworks but also institutional credibility, fiscal coherence and financially literate economic agents.