Tiroid ve larenks dokuları üzerinde FF ve FFF ışınlarına karşı melatoninin radyokoruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of the radioprotective effect of melatonin against FF and FFF radiation on thyroid and laryngeal tissues
- Tez No: 1000957
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzimler, Antioksidanlar, Oksidatif stres, Radyasyon, Radyoterapi, Serbest radikaller, Antioxidant enzymes, Antioxidants, Oxidative stress, Radiation, Radiotherapy, Free radicals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
Özet
Radyasyon, çeşitli fiziksel ve biyolojik sistemlerde önemli etkilere sahip bir enerji biçimidir. Bu çalışmada radyasyonun temel kavramları, sınıflandırılması, kaynakları ve maddeyle etkileşim süreçleri kuramsal çerçevede ele alınmıştır. İyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon türleri açıklanmış; radyasyonun insan sağlığı, hücresel yapılar ve moleküler mekanizmalar üzerindeki olası etkileri literatürdeki bilgiler doğrultusunda incelenmiştir. Çalışmada ayrıca radyoterapi alanında kullanılan lineer hızlandırıcı sistemler, özellikle Varian TrueBeam STx cihazı üzerinden teknik yönden tanıtılmıştır. Düzleştirici filtresiz (FFF) foton ışınlarının özellikleri, enerji dağılımları ve radyobiyolojik açıdan değerlendirilme yöntemleri kuramsal olarak açıklanmıştır. Bunun yanında oksidatif stres, serbest radikallerin oluşumu ve bu süreçlerin biyolojik sistemlerle etkileşimi hakkında genel bilgiler sunulmuştur. Antioksidan savunma sistemlerinin işleyişi, melatoninin biyolojik özellikleri ve antioksidan etkinliğiyle ilgili kavramsal çerçeve özetlenmiştir. Melatonin ve antioksidan enzimlerin (KAT, MPO, SOD, GPx) olası koruyucu rollerine ilişkin literatürde yer alan yaklaşımlar tanıtılmıştır. Bulgular, G2 ve G4 ışınlama gruplarında SOD, CAT ve GPx enzim aktivitelerinde anlamlı bir azalma, buna karşılık MDA konsantrasyonu ve MPO aktivitesinde artış gözlenmiştir (p<0.05). Melatonin uygulaması bu biyokimyasal değişiklikleri anlamlı düzeyde baskılamıştır (p<0.05). Histopatolojik incelemede G2 ve G4 gruplarında yaygın inflamasyon ve dejenerasyon izlenirken melatonin uygulaması bu bulguları önemli ölçüde hafifletmiştir. FF ve FFF grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Melatonin, erken radyasyon kaynaklı tiroid ve larinks doku hasarına karşı etkili bir radyoprotektif ajan olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Radiation is a form of energy that has significant effects on various physical and biological systems. In this study, the fundamental concepts, classifications, sources, and interactions of radiation with matter are addressed within a theoretical framework. Both ionizing and non-ionizing types of radiation are described, and the possible effects of radiation on human health, cellular structures, and molecular mechanisms are examined based on information available in the literature. The study also provides a technical overview of linear accelerator systems used in the field of radiotherapy, with a particular focus on the Varian TrueBeam STx device. The characteristics of flattening filter-free (FFF) photon beams, their energy distributions, and approaches to their radiobiological assessment are theoretically explained. In addition, general information on oxidative stress, the formation of free radicals, and the interaction of these processes with biological systems is presented. The functioning of antioxidant defense systems, the biological properties of melatonin, and its antioxidant activity are summarized within a conceptual framework. Approaches found in the literature regarding the potential protective roles of melatonin and antioxidant enzymes (CAT, MPO, SOD, GPx) are introduced. The findings showed a significant decrease in SOD, CAT, and GPx enzyme activities in the G2 and G4 irradiation groups, while MDA concentration and MPO activity increased (p<0.05). Melatonin administration significantly suppressed these biochemical changes (p<0.05). Histopathological examination revealed widespread inflammation and degeneration in the G2 and G4 groups, while melatonin administration significantly alleviated these findings. No statistically significant difference was found between the FF and FFF groups (p>0.05). Melatonin stands out as an effective radioprotective agent against early radiation-induced thyroid and larynx tissue damage.