Küresel tüketici kültürüyle kültürleşmenin küresel markalı enerji içeceği satın alma niyetine etkisi: Tekreasyon amaçlı spor yapan bireyler üzerine bir araştırma
The effect of acculturation with global consumer culture on global branded energy drink purchase intention: A study on individuals engaged in recreational sports
- Tez No: 1001034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARSLANDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası Ticaret, Turizm, International Trade, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası pazarlama, Uluslararası turizm, International marketing, International tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İş ve yaşam temposu dışında kişileri yeniden yapılandırmak ve canlandırmak amacıyla yöneldiğimiz rekreasyon ile küresel ürünler ve çeşitli unsurdan etkilenen tüketim ve tüketici satın alma niyeti üzerinde yapılan araştırmalar önem arz etmektedir. Küresel kültürden etkilenmemek mümkün görünmemektedir. Çalışmanın amacı rekreasyon aktivitelerinin tüketicisi konumundaki bireyler üzerinde küresel tüketici kültürüyle kültürleşmenin küresel markalı enerji içeceği satın alma niyetine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini Ankara'da rekreasyon amaçlı spor yapan 492 kişi oluşturmaktadır. Değişkenler arasındaki olası ilişkileri ifade edebilecek hipotezler belirlenerek; kısmi en küçük kareler yöntemi ile yapısal eşitlik modelinin tahmininde (PLS-SEM) Smart PLS 4 programı, farklılık analizleri kapsamında ise veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences Windows 27.00 ) ile (bağımsız gruplar için T Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) , gruplar arası karşılaştırmalarda ise Ki-kare (X²) analizi) analiz edilmiştir. KTKKÖ alt boyutlarından çok uluslu şirketlerin pazarlama faaliyetlerine maruziyet, seyahat, göç ve yabancılarla temas, küresel tüketici kültürüyle özdeşleşmenin, küresel markalı enerji içeceği satın alma niyetini pozitif yönde etkilediği; Redbull markasını erkeklerin ve kamu çalışanlarının; Darkblue markasını kadınların ve üniversite eğitim grubuna göre lise grubunun; Monster markasını bekar olanların ve 25-35 yaş grubunun daha çok tercih ettiği ayrıca küresel marka enerji içeceği tüketenlerin daha çok Redbull markasını tercih ettikleri; KTKKÖ alt boyutları (küresel tüketici kültürüne açıklık boyutu hariç) ile küresel enerji içeceği satın alma niyetinde tercihlerin küresel marka lehine olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları birçok alandan beslenen rekreasyon literatürüne olduğu kadar pazarlama literatürüne katkısı bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Research on recreation, which we turn to for the purpose of revitalizing and revitalizing individuals outside of the busy pace of work and life, and on global products and consumer purchasing intentions, which are influenced by various factors, are of great importance. It seems impossible not to be influenced by global culture. The purpose of this study is to investigate the impact of acculturation to global consumer culture on the purchase intention of globally branded energy drinks among recreational activity consumers. The study sample consisted of 492 recreational sports participants in Ankara. Hypotheses that can express possible relationships between variables were determined and the partial least squares method was used to estimate the structural equation model (PLS-SEM) using the Smart PLS 4 program. Data were analyzed within the scope of difference analysis using SPSS (Statistical Package for Social Sciences Windows 27.00) (T Test and one-way analysis of variance (ANOVA) for independent groups and Chi-square (X²) analysis for intergroup comparisons). It has been determined that exposure to marketing activities of multinational companies, travel, immigration, contact with foreigners, and identification with global consumer culture, which are among the sub-dimensions of ASGCC, positively affect the intention to purchase global branded energy drinks; that the Redbull brand is preferred more by men and public employees; that the Darkblue brand is preferred more by women and by high school graduate compared to university education groups; that the Monster brand is preferred more by single people and the 25-35 age group; and that those who consume global brand energy drinks prefer the Redbull brand more; and that preferences in the intention to purchase global energy drinks are in favor of global brands with the sub-dimensions of ASGCC (except for the dimension of openness to global consumer culture). The research results are important in terms of their contribution to the marketing literature as well as the recreation literature, which is fed by many fields.